Evaluacija rada
277

Ovogodišnji Pop Art Festival otvoren izložbom bh. umjetnika Adisa Kutkuta Billaina

L. R.
Adis Kutkut Billain (Foto: I. Š./Klix.ba)
Samostalna izložba radova "Cybernapse" Adisa Kutkuta Billaina (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ovogodišnje, sedmo izdanje Pop Art Festivala otvoreno je samostalnom izložbom radova "Cybernapse" umjetnika Adisa Kutkuta Billaina u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Brojni posjetioci imali su priliku pogledati različita djela kao što su crteži, skulpture i instalacije, a izložbu je pratila i projekcija Kutkutovog filma "Fugitive".

Adis Kutkut Billain bh. javnosti je poznatiji kao muzički producent. Pored toga je i animator te likovni umjetnik, a može se pohvaliti i da je njegov film "Fugitive" višestruko nagrađen.

Organizatori festivala opisali su da njegove skulpture, instalacije, digitalne crteže i plakate imaju osnovnu tačku spajanja u prodiranju u vezu čovjeka i tehnologije.

Samostalna izložba radova
Samostalna izložba radova "Cybernapse" Adisa Kutkuta Billaina (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Transfiguracijski prikazi savremenog čovjeka i njegovih 'produženih udova' – tehnoloških dostignuća, istovremeno omogućavaju doživljaj utopije i distopije. Upravo iz takve posthumanističke perspektive, autor se reflektira na bh. društvo", napisali su na društvenim mrežama.

Također, izložba i projekcija filma "Fugitive" moći će se pogledati 22. septembra u 20 sati u BKC-u, a karte za projekciju filma moguće je kupiti putem sistema kupikartu.ba. Tafa će biti upriličena još jedna njegova izložba.

Na svom Facebooku je umjetnik uoči izložbe napisao da je riječ o njegovom životnom putu i izboru koji ga je spasio "slijepih ulica gdje nema novih iskustava i novog znanja".

"Dođite da se upoznamo bolje, ali ovaj put mnogo bliže, u svijet mog maternjeg jezika, tamo gdje mi je mnogo lakše razgovarati šta to ja zapravo radim sve ove godine", kazao je on.

Samostalna izložba radova
Samostalna izložba radova "Cybernapse" Adisa Kutkuta Billaina (Foto: I. Š./Klix.ba)

Pored Kutkuta, priliku za izlaganje svojih djela imat će i drugi mladi umjetnici, a to su: Danijela Mihić, Kasja Jerlagić, Katarina Gotić, Katarina Aćimović i Saša Tatić.

No, izložbe nisu jedini dio programa Pop Art Festivala. Na programu će se naći i četiri izuzetno zanimljive panel diskusije te nekoliko kreativnih radionica.

Podsjećamo, ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala – PAF2023 u organizaciji je Udruženja "Pogon", a trajat će od 18. do 23. septembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.