U Beču 9. aprila
0

Ovogodišnji Bh. bal u znaku sjećanja na Almu Hadžić

Sarajevo-x.com
Uspješna manifestacija Bh. bal će po četvrti put biti održan u najposjećenijoj znamenitosti grada Beča, dvorcu Schönbrunnu. Ova barokna ljepotica će otvoriti svoja vrata za Bosnu i Hercegovinu 9. aprila u 20.00 sati.
Kao i prethodnih godina, ovom događaju će prisustvovati gosti iz brojnih zemalja svijeta, ugledni i poznati iz raznih sfera djelovanja društvenog života, umjetnici, sportisti, biznismeni, diplomati i neki od zvaničnika BiH. Svi imaju jedno zajedničko: ljubav prema jednoj zemlji - Bosni i Hercegovini.

Bh. bal za sve

Organizacija koja stoji iza Bh. bala je Forum mladih za očuvanje tradicije i kulture BiH u Austriji. Tamara Paravlić, jedna od organizatora ove mlade ekipe, navodi kako su posebno ponosni na činjenicu da je bal, barem među onima koji se ne osjećaju dužnima zauzimati stavove zvaničnih političkih opcija, zaživio među svim Bosancima i Hercegovcima.

"Na našem balu vidjet ćete pravu sliku BiH, oslikanu duhom jedne moderne ali ipak tradicionalne i multikulturne zemlje. Nastojimo je promovisati kao takvu, kao jednu zemlju gdje se istočne i zapadne civilizacije susreću, pojačavaju i obogaćuju jedna drugu kroz dugu i fascinantnu historiju. A osim predivne zabave koja vlada te večeri, Bh. bal je manifestacija koja ima za cilj da učvrsti mrežu Bosanaca i Hercegovaca van i unutar naše države i možda najbitnije od svega, stvori platformu za razvijanje novih poslovnih mogućnosti za unapređenje ove zemlje u srcu Balkana", kazala je Paravlić.

Među zaslužnim za uspijeh ove manifestacije su i dvojica Austrijanca, generalni direktor Volksbanke International Friedhelm Boschert i generalni direktor Volksbanke BiH Reinhold Kolland. Uime Volksbanke oni su već četvrti put generalni pokrovitelji ove manifestacije, a Boschert je prije nekoliko godina u znak zahvalnosti za svoj rad u BiH dobio titulu počasnog konzula BiH. Poznato je da je Republika Austrija najveći investitor u Bosni i Hercegovini, a Bh. bal ima za cilj njegovati i unapređivati prijateljske odnose između ove dvije zemlje.

Bal posvećen sjećanju na Almu Hadžić

Osim kulturnog i promotivnog aspekta, bal ima i humanitarni karakter. Tokom prethodnih godina bal je djelovao za odabranu humanitarnu svrhu. Ovogodišnji bal je posvećen sjećanju na 18-godišnju djevojčicu Almu Hadžić iz Bihaća, koja je u decembru prošle godine, poslije dugog čekanja, izvršila transplantaciju srca u bolnici AKH u Beču, nakon koje je nekoliko dana kasnije napustila ovaj svijet. Da je BiH bila članica Eurotransplanta, možda ova djevočica ne bi čekala toliko dugo na svoje srce, te bi možda i danas bila sa nama. Još uvijek u BiH postoje hiljade oboljelih, među njima veliki broj djece, koji čekaju na transplantaciju organa, a činjenica da se vlasti još uvijek nisu uspjeli dogovoriti o ćlanstvu BiH u Eurotransplantu, otežava drastično njihovo liječenje u finansijskom i vremenskom smislu.

Ovogodišnja humanitarna akcija će kao i do sada biti u kooperaciji sa nevladinom organizacijom Otvorenom Mrežom. Sakupljeni novac će ići za obezbjeđivanje podrške i pomoći urgentnim slučajevima oboljelih i potrebitih građana Bosne i Hercegovine u liječenju od kojih su odustale odgovorne državne i društvene strukture.

Predsjednica humanitarne fondacije Freundschaftsbrücke Deutschland, Shahrzad Vakilzadeh, je uski saradnik Bh. bala, i zahvaljujući njenoj pomoći, mnoga djeca iz BiH su pod njenim nadzorom bila liječenja u Njemačkoj. Vakilzadeh će svojim prisustvom uveličati i ovogodišnji bal.

Nastupa Hari Varešanović

Raznovrstan program očekuje sve prisutne 9. aprila u prijestolnici muzičke klasike. "Orangerie" je dio dvorca Schönbrunn u kojem se danas kao i u 18. vijeku održavaju aristokratski kulturni koncerti i proslave. Sagradio je Nikola Pakasi, a njegove radove je finansirao car Franc I. U koncertnoj sali moći će se primjetiti mnogobrojno zeleno rastinje, a binu će ispunjavati posebna toplina narandžaste pozadine.

Bal će biti otvoren klasičnim bečkim valcerom i plesnom grupom Austrian Union. Tokom večeri će salom Orangerie, istoj u kojoj su nekada Mozart i Strauss vodili muzičke bitke, odjekivati tonovi sevdalinke i starogradske pjesme, pop-rocka i klasike, uz glasovne i muzičke vrline Harija Varešanovića, Mustafe Šantića i Schönbrunner Schlossorchestra.

Rezervacije na www.bihbal.com

Bal je otvorenog karaktera i svi oni koji žele biti dio ovog zaista posebnog susreta, mogu još uvijek rezervisati svoje mjesto preko oficijelnog web-portala: www.bihbal.com

Ukoliko se odlučite da posjetite ovaj lijepi grad, osim Bh. bala ovog vikenda u Beču, koji je već odavno postao omiljeno turističko odredište, moći ćete u proljetnim temperaturama uživati u mnogobrojnim raskošnim kulturno-istorijskim spomenicima iz doba Austrougarske monarhije, raznolikoj kulturnoj ponudi i kao muzička prijestolnica u kojoj su, između ostalih, živili i stvarali poznati umjetnici kao što su Beethoven i Mozart.