Kultura
0

Ovogodišnji 47. MESS ugošćuje umjetnike iz trinaest zemalja

FENA
Trinaest zemalja predstavit će svoje teatarske vizure i umjetničke dosege na ovogodišnjem 47.internacionalnom teatarskom festivalu MESS, koji će biti održan u Sarajevu od 23. oktobra do 1. novembra. MESS će otvoriti predstava "Orestija" Michaela Thalheimera u izvedbi jednog od najstarijih evropskih pozorišta.

Ovogodišnje izdanje MESS-a ugostit će umjetnike iz BiH, Njemačke, Bugarske, Danske, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Litvanije, Francuske, Italije i Slovenije te prvi put iz Austrije i Grčke.

Sarajevska će publika moći pogledati 20 predstava, od toga 16 u okviru glavnog takmičarskog programa, dvije u Off-programu te dvije premijerne izvedbe. Očekuje se da će Sarajevo pohoditi 500 gostiju iz spomenutih zemalja.

MESS će otvoriti predstava "Orestija" Michaela Thalheimera u izvedbi jednog od najstarijih evropskih pozorišta - Njemačkog teatra iz Berlina, koju je tamošnja kritika ocijenila izvanrednom. Bit će izvedena u Narodnom pozorištu, a prethodit će joj nastup uličnog Irrwisch teatra iz Austrije koji će na trgu pred Narodnim pozorištem izvesti predstavu "Let it burn".

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, tu su i zanimljivi popratni programi MESS-a – izložbe, koncerti i teatarske radionice.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić pojasnio je kako predstava "Orestija" kojom će biti otvoren Festival, predstavlja kapitalno djelo antičke književnosti. Izvedba je ekspresivna i šokantna uz brilijantan glumački nastup. Ostaje duboko u sjećanju i mijenja pogled na život, pokušavajući odgovoriti u kakvom svijetu danas živimo. Predstava ima apokaliptičnu viziju.

Ovdašnjoj će se publici predstaviti i jedan od najvećih živućih reditelja 20. stoljeća Eugenio Barba, pisac i teoretičar velikih kapitalnih djela iz historije režije. On dolazi s predstavom "Andersenov san", koja predstavlja zanimljivu rediteljsko-literarnu maštu o susretu Andersena i Šeherezade. Obiluje plesom, pokretima i muzikom, uz izvrsnu glumačku ekipu.

"Andersenov san" bit će igran tri puta, a lokacija još nije određena jer se zbog specifičnosti scenografije mora izvesti van teatarskog prostora.

Mustafić je od obimnog programa izdvojio i predstavu srbijanskih umjetnika "Cirkus istorija" Sonje Vukičević. Riječ je o dramaturškoj kompilaciji Šekspirovih monologa, koja govori o historiji kao velikoj mašini koja melje sve individualnosti.

Festival 1. novembra zatvorit će premijerna izvedba predstave rađene u koprodukciji BiH i Srbije – "Ćeif" M. Fehimovića, rađena u režiji Egona Savina. Riječ je o tekstu koji je, među stotinjak pristiglih tekstova, proglašen najboljim dramskim tekstom u Beogradu. Premijeru imat će u oktobru u Beogradskom dramskom pozorištu.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će i druga premijera ovogodišnjeg MESS-a – Strindbergova "Gospođica Julija", za koju režiju potpisuje Damir Zlatar Frey. Mustafić ga je ocijenio nekonvencionalnim i maštovitim rediteljem, koji će donijeti veoma dobru i kontroverznu predstavu. Tu je i "Sakati Billy" M. McDonagha, rađena u režiji Dine Mustafića, koja će biti odigrana van konkurencije.

U okviru popratnog programa bit će otvorene dvije izložbe – Halila Tikveše u saradnji s "Preporodom" te slikara iz Vojvodine Zorana Gašija. Koncertima bit će predstavljeni kompozitori pozorišne muzike.