Festival bez kojeg se ne može
0

Ovogodišnje "Baščaršijske noći" pratilo 80.000 ljudi

FENA
Goran Rašić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Goran Rašić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
"Izuzetno smo zadovoljni odzivom publike na festivalske programe ispunjene do posljednjeg mjesta, a realizacija svih događaja bila je veoma uspješna", kazao je danas vršilac dužnosti direktora JU "Sarajevo art", koja organizira Festival "Baščaršijske noći", Goran Rašić.

On je na konferenciji za medije organiziranoj povodom prezentiranja rezimea Festivala, održanog od 1. do 31. jula, naveo da su ove godine "Baščaršijske noći" donijele 38 programa s nizom različitih sadržaja - klasične, rock i pop muzike, sevdalinke, književnih večeri i druženja, te likovnih izložbi i predstava.

"Na Festivalu je učestvovalo više od 1.200 izvođača iz BiH te 20-ak zemalja Evrope, SAD-a i Afrike. Vrijeme nas je dobro poslužilo, a samo je jedan događaj odgođen zbog kiše", kazao je on.

Od brojnih je sadržaja posebno izdvojio nastupe mlade umjetnice Naomi Druškić, grupa Maximum Power i TBF, Massima Savića, Harisa Džinovića, interpretatorke sefardske muzike Flory Jagode, te Burhana Šabana. Svakom od pomenutih koncerata prisustvovalo je više hiljada posjetilaca.

Održano je i nekoliko tradicionalnih programskih cjelina, kao što su XIV Međunarodni festival folklora, na kojem su nastupili ansambli iz Albanije, Rusije, Turske, Poljske, Grčke, Egipta i BiH, smotra horova i vokalnih grupa iz Hrvatske, Srbije i BiH, te dječiji program Pokretnog pozorišta pod nazivom "Zagrli ljubav".

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić smatra da je 16. festivalsko izdanje pokazalo da se bez ovog kulturnog događaja više ne može, te da je postao prepoznatljiv za Sarajevo.

"Po broju posjetilaca ovogodišnji je Festival nadmašio prošlogodišnje izdanje. Možemo reći da su "Baščaršijske noći" uspjele, program je bio dobro koncipiran, a izvedbe veoma kvalitetne", ocijenio je on.

Podcrtao je i osebujnu raznovrsnost ovogodišnjeg festivalskog programa, koji je bio prilagođen za sve uzraste i ukuse.

Sadržaje 16. ljetnog festivala kulture "Baščaršijske noći", koji su realizirani na desetak lokacija u gradu, pratilo je oko 80.000 posjetilaca.