U NPS
60

Ovoga vikenda održava se "Proljetno javno čitanje dramskih tekstova"

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Ovaj vikend na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo održat će se Proljetno javno čitanje.

Studentice četvrte godine na Odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu predstavit će dva originalna dramska teksta. Javno čitanje će se održati u subotu 26.3. sa početkom u 17:30 sati.

Dramski tekstovi koji će biti predstavljeni nastali su u sklopu nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti i nezavisno. Producentica događaja je Mia Avdagić, studentica četvrte godine na Odsjeku za produkciju i menadžment na Akademiji scenskih umjetnosti. Ulaz na javna čitanja je slobodan za sve zainteresirane.

Tekstovi u programu:

Lamija Pandžo: „Kraj igre”

Djevojka koja je godinama nesigurna zbog nametnutih standarda ljepote, pokušava pronaći ženstvenost i zavoljeti sebe. Mogućnost za promjenu pronalazi u ljubavnom iskustvu koje joj u potpunosti mijenja percepciju.

Tekst čitaju i igraju: Ena Husić i Davor Domazet

Ismira Mašić: „Nova godina kad nije bilo sira”

Nakon nedavnog pokušaja samoubistva Sabina okuplja svoje prijatelje na praznično druženje. Ubrzo nakon dolaska Mirze, Sabina shvaća da je riječ samo o predstavi za nju, no pušta ih da odigraju još jedanput svoje prijateljske uloge. Igrajući prijatelje jedni drugima, iako su u privatno lošim odnosima, tenzija postepeno pa naglo raste, a Sabina im konačno govori da nema potrebe da nastavljaju da se lažu.

Tekst čitaju i igraju: Matea Mavrak, Saša Krmpotić, Sara Ristić, Vedad Čano i Ismira Mašić