Sjećanje na Maka
168

Ovog vikenda održava se "Slovo Gorčina": Stolac je preživio i koncipira se u savremenom smislu

R. D.
Festival kulture "Slovo Gorčina" održava se u Stocu od 26. do 28. jula, a publici je najavljen današnjom konferencijom za medije u Mostaru.

Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Slovo Gorčina", kazao je kako je ovo jedan od najstarijih festivala u našoj zemlji jer ima tradiciju skoro pedeset godina.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Pored toga što zadržavamo prepoznatljive segmente festivala, kao što je gostovanje jednog poznatog pjesnika, ove godine Amira Brke, te održavamo i nagradu mladim pjesnicima koja se etablirala kao jedna od najvažnijih u regiji, posebno izdvajamo gostovanje Darko Rundek kvarteta. Rundek je jedan od najvažnijih muzičara u regiji posljednjih desetak godina", kazao je Dizdar.

Gorčin Dizdar (Foto: R. D./Klix.ba)
Gorčin Dizdar (Foto: R. D./Klix.ba)

U sklopu festivala održat će se i Stolački ljetni univerzitet, a jedan od predavača je i historičar Dragan Markovina koji smatra kako se kulturnjaci trebaju riješiti iluzija da će promijeniti svijet, ali da se prostor slobode kritičkog mišljenja posljednjih decenija izmjestio iz prostora institucionalnog obrazovanja na festivale i forme alternativnog obrazovanja.

Dragan Markovina (Foto: R. D./Klix.ba)
Dragan Markovina (Foto: R. D./Klix.ba)

"Drago mi je što je 'Slovo Gorčina' preživjelo, što je Stolac preživio sve što mu se dogodilo i što se pokušava koncipirati u nekom novom savremenom smislu", izjavio je Markovina.

Adnan Žetica (Foto: R. D./Klix.ba)
Adnan Žetica (Foto: R. D./Klix.ba)

Adnan Žetica, član žirija za dodjelu književne nagrade "Mak Dizdar", kazao je kako je ovogodišnja novina poziv na festival desetorici finalista, a da će imena nagrađenih biti poznata u subotu na pjesničkoj večeri.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, a svečano otvorenje je 26. jula na Radimlji.