{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ovo je Jonesko, budalo" ponovo na sceni SARTR-a

S
8.4.2010. u 12:07
0
0
"Ovo je Jonesko, budalo" ponovo na sceni SARTR-a
0
"Ovo je Jonesko, budalo" ponovo na sceni SARTR-a
U petak, 9. aprila 2010. godine od 20 sati na sceni SARTR-a će biti odigrana predstava "Ovo je Jonesko, budalo" u režiji Ferida Karajice.
U predstavi igraju Snežana Alič, Sonja Goronja, Maja Salkić, Adnan Hasković, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Nedovoljno poznate drame Eugenea Ionescoa ("Pozdravi", "Masakrarije", "Čovjek s koferima", "Putovanje u svijet mrtvih" i "Vikont") nikada igrane na bh. scenama nude nam jednu potpuno drugačiju sliku o autoru koji je u svom dijelu tako jedinstveno secirao društvene promjene i zablude prošlog 20. vijeka koje smo, s istim intenzitetom i bolnim pitanjima o funkciji istine i lažnoj i korumpiranoj vlasti, prenijeli i u ovaj mladi vijek.

Kako se radi o kompilaciji Ionescovih tekstova koji su struktuirani u novu scenarističku formu s namjerom da teatar prekine svoju šutnju (umjetničku, intelektualnu, a ponajviše ljudsku) i iskoristi gotovo zaboravljeni krik pisca kao upozorenje svima nama da razmislimo, da nam ne bude svejedno, da se pokrenemo, da glasno reagiramo i učinimo sve u smjeru očuvanja dostojanstva i ljudskog življenja.

SARTR naslovom "Ovo je Jonesko, budalo" želi afirmirati i kulturni identitet Sarajeva kao svog grada prepoznatljivog (svakodnevno sve manje) po svojoj urbanoj kulturi, lucidnoj duhovitosti, kritičkoj opservaciji i slobodoumlju i u umjetnosti grafita, saopšteno je iz ovog teatra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: