{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo je ansambl od sedam žena koje će čitati dramu Sedam

23.10.2013. u 10:27
9
2
Ovo je ansambl od sedam žena koje će čitati dramu Sedam
9
U okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana, bh. publika će 5. novembra 2013. od 20 sati u Sarajevu, na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 6. novembra 2013. od 20 sati u Mostaru, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta, i 7. novembra od 20 sati u Banjoj Luci, na sceni Gradskog pozorišta Jazavac, imati priliku pogledati scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame Sedam, koju će čitati ansambl od sedam istaknutih žena iz bh. javnog života. Ulaz na sve tri izvedbe je slobodan.


Početkom sepembra Sarajevski otvoreni centar najavio je scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame Sedam u tri grada u BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje ansambla i intenzivne pripreme na ovom veoma značajnom kulturnom i aktivističkom projektu. S ponosom ističemo da smo u ansamblu od sedam žena koje će dramu SEDAM čitati na sceni okupili sjajne bh. žene koje su pružile veliku podršku ovom projektu, a radi se o ženama koje su postigle velike uspjehe u okviru svojih profesija i oblasti djelovanja i koje mnogim mladim ženama mogu poslužiti kao primjer. Ansambl Sedam čine: Vesna Andree Zaimović, Besima Borić, Darija Buzaković, Kristina Ljevak, Tanja Miletić Oručević, Amna Popovac i Selma Spahić.

Sedam je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).Turneju scenskih čitanja dramskog teksta SEDAM inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama Sedam do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo više od 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Regionalna turneja Seven 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju. Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: