Za svakoga ponešto
0

Ove sedmice u Pozorištu mladih Sarajevo posjetite izložbu i pogledajte sjajne predstave

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ove sedmice u Pozorištu mladih Sarajevo možete posjetiti izložbu "Spirou u odbrani ljudskih prava" koja će biti otvorena u sklopu Dana Frankofonije i pogledati sjajna pozorišna ostvarenja.

Izložba "Spirou u odbrani ljudskih prava" bit će otvorena večeras u 18 sati.

Povodom 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, većina karikaturista novina 'Spirou' se 2018. godine udružila s drugim autorima '9. umjetnosti' kako bi ilustrirali 30 članaka deklaracije.

"Ova izložba je prvi put predstavljena u Ženevi prije nekoliko mjeseci; Spirou, Lucky Luke, Blake i Mortimer, Macaki mnogi drugi veliki heroji: sve je to 9. umjetnost koja podržava Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Kada govorimo o Spirou odmah razmišljamo o humoru i avanturi. I tako već 80 godina. Pa ipak, Spirou nije samo to. Neke od vrijednosti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima nalaze se u Spirouovom ponašanju. Spirou i novine koje nose njegovo ime oduvijek su zagovarale vrijednosti kao što su poštivanje drugih, odbacivanje tiranije i zagovaranje pravde", ističu organizatori.

Na Međunarodni dan teatra, u srijedu, 27. marta, u 20 sati možete pogledati predstavu "Vrli novi svijet" Dine Mustafića.

Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Nema tu ništa vrlo, niti hrabro. Na nama je da ukažemo novim generacijama koliko ljudskog ima još u nama, pored svih virtuelnih svjetova bez emocija u kojima trenutno živimo.

U predstavi igraju Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Kajasa Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović i Alma Merunka. Poruku za Međunarodni dan teatra uglednog reditelja sa Kube Carlosa Celdrana čita glumica Pozorišta mladih Belma Lizde Kurt.

Vikend je u Pozorištu mladih Sarajevo rezervisan za najmlađu publiku Predstava "Mali muk" bit će izvedena u petak 29.marta, u 18 sati, kao i u nedjelju 31.marta u 11 sati.

Čitav svijet je danas jedna velika trka za slavom, uspjehom, novcem... Da bi se pobijedilo u toj trci ne biraju se sredstva: svi varaju, lažu, podvaljuju, podapinju, iskorištavaju, udaraju, "laktaju se"...Ali ipak, nisu svi isti. Naš junak Mali Muk, koji je bio toliko mali da ga se i otac stidio, ne želi da učestvuje u toj trci. Iako ga svi "gnječe i gaze" Muk ne pripada ovom svijetu punom pohlepe i licemjerstva. On samo želi jedno: pravdu i istinu! No, licemjerni, dvolični i pokvareni uvlače ga u tu trku iz koje će na kraju izaći kao pobjednik...Kako? Zahvaljujući čistom i dobrom srcu! I istini koja Malog Muka čini jednim od velikih "junaka našeg doba".