Značajan projekat
51

Ovako će izgledati koncertna dvorana u Banjoj Luci, prijedlozi stizali iz cijelog svijeta

B. R.
Za koncertnu dvoranu u Banjoj Luci je izabrano arhitektonsko idejno rješenje iz Beograda. U konkurenciji je bilo 110 rješenja iz cijelog svijeta. Nadležni smatraju da će objekat biti jedinstven i prepoznatljiv.

Kako je saopćeno, gradski arhitekta Ivan Rašković je ocijenio da je pobjedničko rješenje bilo u oštroj konkurenciji odličnih prijedloga. Ukazao je da će se osim koncertne dvorane od 1.500 mjesta, objekat moći koristiti i za kongrese i sastanke, da će u njemu biti pozorišna sala do 700 mjesta, prostor za filharmoniju te da će postojati dopunski sadržaji kao što je ugostiteljstvo.

Autori pobjedničkog rješenja su Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgijevski, Stefan Ilić, Miodrag Grbić, Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić. Njihovo rješenje je nagrađeno sa 30.000 eura.

Nagrađeni su drugoplasirano i trećeplasirano rješenje. Drugu nagradu je dobio zagrebački arhitektonski Biro Space Society kojeg su činili Hrvoje Arbans, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Vana Pavlić. Beogradski tim je trećeplasirani, a činili su ga Slađana Milivojević, Milan Đurić, Dejan Miletić, Aleksandar Vuja, Predrag Živković, Selma Lazović, Milena Dimitrić, Saša Dimitrić i Tihomir Dičić.

Pohvaljeni su prijedlozi iz Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Indonezije i Crne Gore.

U komisiji koja je birala najbolje rješenje bili su profesor Boris Podreka koji je predstavljen kao jednim od najboljih evropskih arhitekata, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, gradski arhitekta Ivan Rašković, arhitektice Sanela Kecman i Nevena Predojević, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miomir Mijić i gradonačelnik Igor Radojičić.

Poručeno je da je pobjednik izabran nakon šest krugova odlučivanja zbog, kako je saopćeno, velikog broja prijavljenih radova. Proces odabira je trajao dva mjeseca, a konkurs je raspisan u decembru prošle godine.

Gradonačelnik Radojičić je ukazao da predstoji izrada glavnog projekta, a uporedo s tim će se praviti finansijska konstrukcija za gradnju koncertne dvorane, saopćeno je.