Kultura
0

Ovacije za Nazifa Mujića na otvaranju 19. Sarajevo Film Festivala

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
Ekip filma "Epizoda u životu berača željeza" na crvenom tepihu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Publika ispred Narodnog pozorišta Sarajevo ovacijama je pozdravila ekipu filma "Epizoda u životu berača željeza" predvođenu rediteljem Danisom Tanovićem i glavnim protagonistom Nazifom Mujićem, koji su večeras otvorili 19. Sarajevo Film Festival.

Svečanoj ceremoniji otvaranja 19. SFF-a, upriličenoj u Narodnom pozorištu, prisustvovao je veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života. Velika gužva vladala je na crvenom tepihu kojim su prodefilovali brojni istaknuti filmski stvaraoci iz zemlje i svijeta te gosti festivala.

Najviše pažnje privukla je ekipa filma "Epizoda u životu berača željeza". Nazif Mujić, njegova supruga Senada Alimanović i njihovo troje djece dobili su gromoglasan aplauz. Mujić nije krio zadovoljstvo toplim prijemom u Sarajevu.

"Velika mi je čast biti ovdje. Pozdravljam čitavu BiH i sve koji me znaju. Veliko mi je srce, Berlin je popularan, ali ovo je meni drugi Berlin", rekao je Nazif u svom stilu.

Crvenim tepihom prošetali su i drugi gosti 19. SFF-a: košarkaš Dino Rađa sa suprugom, glumac Emir Hadžihafizbegović, glumica Zana Marjanović, ministri Salmir Kaplan, Damir Marjanović i Damir Mašić, reditelj Ademir Kenović, glumačko rediteljski par Amina i Nedžad Begović, producent Čedomir Kolar, reditelj Bela Tarr, ambasador SAD-a Patrick Moon, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, glumac Bogdan Diklić...

Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja, koju je vodila prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva, mlada glumica Marija Pikić, oskarovac Danis Tanović je rekao da, iako nije siguran da filmovi mijenjaju svijet, ovaj film je ipak promijenio živote Nazifa Mujića i Senade Alimanović te da se nada da će on od sada biti bolji.

Film "Epizoda u životu berača željeza" otvorit će večeras i program Open Air u Ljetnom kinu !hej. Ceremonija otvaranja 19. SFF-a bila je i prilika da direktor festivala Mirsad Purivatra uruči počasno Srce Sarajeva mađarskom reditelju Beli Tarru koje se dodjeljuje pojedincima u znak priznanja za izniman doprinos afirmaciji i razvitku filmske umjetnosti.

Pred svečanu ceremoniju u Narodnom pozorištu na Festivalskoj terasi je upriličen tradicionalni prijem dobrodošlice gostima, učesnicima i posjetiteljima najvažnijeg filmskog festivala u regiji.

Prijem dobrodošlice organizira generalni pokrovitelj SFF-a, kompanija HT Eronet kao uvod u devet festivalskih dana.

Poželivši dobrodošlicu gostima i posjetiteljima, direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je da kompanija HT Eronet dugi niz godina SFF-u daje podršku i energiju da prave kvalitetan festival.

"Nama u Eronetu je čast biti u središtu zbivanja događaja kojem je glavna odrednica kvaliteta. Film i filmska produkcija su ono što naša zemlja može ponuditi svijetu i zato je SFF najbolji ambasador naše zemlje", rekao je predsjednik Uprave HT Eroneta Stipe Prlić.

SFF