Scena Kamernog teatra 55
159

Ovacije za hit predstavu "Žaba": Bh. glumci u Sarajevu i nakon 10 godina oduševili publiku

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Višeminutnim stojećim ovacijama ispraćena je ekipa hit predstave "Žaba" koja je na sceni Kamernog teatra 55 prvi put izvedena prije tačno deset godina.

Dušu su joj udahnuli Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović koji su i večeras s nevjerovatnim emocijama stali na scenu i istim žarom je izveli 250. put.

"Što više igramu 'Žabu', ljudi više hoće da je gledaju", rekao nam je Emir Hadžihafizbegović. I zaista je tako. Kartu više mnogi su tražili i večeras, a ekipa ove predstave je njen uspjeh, ali i glumačku umjetnost i pozorište proslavila u društvu kolega i prijatelja iz BiH i regije.

Večerašnjoj izvedbi prisustvovao je i Dubravko Mihanović prema čijem je tekstu Elmir Jukić režirao predstavu "Žaba", a potom snimio istoimeni film.

"Žabu" su večeras, između ostalih gledali proslavljeni bh. reditelj Ademir Kenović sa suprugom Selmom, glumac Bane Trifunović, reditelj Kokan Mladenović, glumica Katarina Marković, glumac Miki Trifunov, profesorica Nevenka Nena Tromp, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te pripadnice Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", zatim Bogić Bogićević, Braco Dimitrijević, Jovan Divjak, Zana Marjanović i mnogi drugi.

"Žaba" je priča o svima nama, o ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo. Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promjenjenih vrijednosti. Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji.

To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih nalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, selektoru, umjesto da se za sebe sami izborimo. Moramo se umiješati u vlastite sudbine, umjesto što nad njima samo žalimo.