Pozorište mladih Sarajevo
254

Ovacije za ekipu predstave "Ljepotica i zvijer": Priča o boljem i pravednijem svijetu

E. Lj.
Gromoglasnim aplauzom i ovacijama je publika Pozorišta mladih Sarajevo ispratila autore predstave "Ljepotica i zvijer" koja je premijerno izvedena na sceni ove pozorišne kuće.

"U radu na ovoj ulozi sam imala priliku pozabaviti se pojmom ljepote i njegovom suštinom. Da li ona leži u fizičkom izgledu, ili je skup određenih vrijednosti koji čine ljepotu duha? Ono što sam shvatila je da ovom predstavom trebamo poslati jednu univerzalnu poruku u svijetu gdje se često agresivno nameću pogrešne vrijednosti i iskrivljeni ideali ljepote; da 'prava ljepota nije u licu, ona je svjetlost u srcu'", izjavila je glumica Darja Badnjević.

U ulozi Zvijeri publika je imala priliku vidjeti Maka Čengića.

"Drago mi je da igram u ovoj predstavi jer smatram da djeca koja budu gledala izvedbu mogu izvući jako dobre pouke, pa možda i neka bude vodilja kroz život. Jedna od tih je, onako meni upečatljiva, a glasi 'ne sudi knjigu po koricama'", rekao je Čengić.

Reditelj Adis Bakrač kaže kako ova predstava donosi živopisne likove i vraća nas u svijet magične prošlosti.

"Oživljavajući na sceni jedno prošlo vrijeme neminovno preispitujemo vrijeme u kojem živimo. Nameće se zaključak da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena. Prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopće vrijedi biti i na koji način se može postati sretan? Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim i pravednijim, zbog toga su spremni i sami sebe istinski promijeniti. Oni uviđaju da život bez dobrote nema svoj puni smisao. Šarolika plejada sporednih likova kroz komične situacije progovara o ozbiljnim problemima i ukazuje na ljudsku potrebu za druženjem i povjerenjem iz kojih nastaju ljubav i prijateljstvo. Nije lako postati sretan, ali itekako je moguće", rekao je Bkrač.

Adaptaciju je radio Adis Bakrač, dramaturg je bio Segor Hadžagić, a scenograf Vedran Hrustanović. Kostimografiju je radila Amna Kunovac Zekić, dizajn Sanja Kulenović, a koreografiju Belma Čečo Bakrač. Muziku su komponovali Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, a šminku je radila Maja Talović. U predstavi igraju Mak Čengić, Darja Badnjević, Edhem Husić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Nadine Mičić, Ivana Vojinović, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović i Naida Hamzić. Audionaraciju za slijepa i slabovidna lica radi Semir Krivić.