Kultura
4

Ovacije za Carminu Buranu na kraju SVEM-a

Klix.ba
Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno
Više od 150 umjetnika na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, zatvorilo je proteklog vikenda 19. Sarajevske večeri muzike.

Izvodeći iznimno popularnu Carminu Buranu Carla Orffa, članovi Hora Narodnog pozorišta iz Sarajeva, Akademskog hora Obilić iz Beograda i dječijeg hora Cantabile, uz orkestar Sarajevske filharmonije, priredili su posjetiocima Narodnog pozorišta u subotu uvečer uistinu nezaboravnu noć.

Uz maestra Uroša Lajovica, ovacije i četiri izlaska na bis zaslužili su i sopranistica Aida Čorbadžić, bariton Joachim Seipp i kontratenor Ilija Nikolić.

"Rasprodane ulaznice za posljednju festivalsku večer najbolji su dokaz kako Sarajevske večeri muzike svake godine imaju sve veći broj posjetilaca, posebno mlađih generacija“, kazao je Ninoslav Verber, predsjednik Fondacije za muzičke umjetnosti.

Istaknuo je da su koncert koji je zatvorio festival, kao i vrhunski nastup kontrabasiste Bože Paradžika, u duetu sa pijanisticom Marijom Sofianskom, programi koji svjedoče o kvaliteti SVEM-a i mjestu koje ovaj festival ima na umjetničkoj sceni.

Naredne, 20. po redu Sarajevske večeri muzike bit će održane od 6. do 10. maja naredne godine.