Brecht i Magelli
350

Ovacije u NPS-u za "Kavkaski krug kredom": Predstava o besmislu rata i nepravdi

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Višeminutnim stojećim ovacijama i aplauzom publika Narodnog pozorišta Sarajevo ispratila je ekipu predstave “Kavkaski krug kredom” koju je prema tekstu Bertolta Brechta režirao Paolo Magelli, jedan od najvećih evropskih i svjetskih reditelja.

Iako je Brecht ovu dramu napisao 1948. godine, njen tekst aktuelan je i danas i obavezuje nas na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma, društvene nepravde i rata koji nije sredstvo rješavanja nijednog problema i koji stvara daljnje nesreće.

U razgovoru za Klix.ba Magelli je rekao kako Brechtov "Kavkaski krug kredom" nije često izvođen jer se radi o tekstu koji je težak za realizaciju. Ipak, odlučio se za ovaj komad jer je veoma vezan za Brechta, ali i zato što je riječ o aktuelnom tekstu koji govori o društvu danas i novom vidu fašizma koji se pojavio, a koji podsjeća na 1936. godinu.

“‘Kavkavski krug kredom' je tekst u kojem se on na jedan čudan način obračunava s ratom. Manje je didaktičan, a više je baziran na ekspresionizmu i radi to općenito iz pozicije ratova, promjene vlasti i malih ljudi. To dominira dramaturgijom ovog teksta koji je aktuelan i danas, on je suština koja se tiče svih zemalja u tranziciji na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Međutim, on je aktuelan i van prostora bivše Jugoslavije, u svim zemljama u kojima se budi novi vid fašizma. Ovdje prije svega govorim o Mađarskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj... Ovaj tekst je jedno alarmno zvono za jedan evropski prostor koji se nalazi u jednom veoma kriznom trenutku u političkom smislu", rekao je Magelli.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, a za adaptaciju teksta i dramaturgiju bila je zadužena Željka Udovičić Pleština.

Uloge u predstavi ostvarili su Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Za scenografiju je zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Prva repriza predstave bit će izvedena u petak, 15. februara, u 19:30 sati.