Oživljen lik najboljeg bh. sportiste
0

FOTO / Ovacije na tuzlanskoj premijeri filma o Mirzi Delibašiću

Piše: D. Brkić
Tuzlanska premijera dokumentarnog filma Mirza Delibašić-Legenda, autora Miroslava Benkovića, okončana je ovacijama neponovljivom Kinđetu.
Iz prvog reda gdje su sjedile nekadašnje vođe tuzlanskih Fukara Dragan Divjak-Šećo i Sulejman Dorić-Suljo začulo se: “Kinđe, Kinđee, Kinđeee”. Na taj način oživljen je lik i djelo najboljeg sportiste kojeg je BiH ikada imala i to u njegovom rodnom gradu.

“Kinđe je legenda! Uvijek smo željeli biti kao on, ali nismo uspjevali. Međutim on živi i živjet će u nama”, kazao je autor filma Miroslav Benković.

Sala kina Kaleidoskop bila je prepuna. U publici mlade košarkašice i košarkaši, te legende poput Mare Lakić-Brčaninović i Zlatana Saračevića. Poslije 80 minuta prolomio se ogroman pljesak, a filmska traka sačuvat će uspomenu na Mirzu Delibašića - Legendu.

Posebno upečatljivi su kadrovi mjesta gdje je Kinđe rođen, odnosno ulica koja danas nosi njegovo ime. Poseban štih dali su Kinđetovi prijatelji iz djetinstva koji su prisustvovali tuzlanskoj premijeri filma, dok su bujicu emocija izazvale Kinđetove izjave iz opkoljenog Sarajeva i rečenica kako je on za jedinstvenu BiH. Mirza hvala ti!