Oživjela Lutkarska republika
2

Ovacije na otvorenju 20. susreta pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu

Klix.ba
Otvorenje 20. susreta pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu ispaćeno je večeras ovacijama i oduševljenjem svih prisutnih u bugojanskoj Lutkarskoj republici.

Nakon izložbe lutaka "Hinamatsuri" koja je ostvarena u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH, bugojanski mališani, kao i svi prijatelji Susreta mogli su uživati u izvedbi glumaca Pozorišta lutaka Mostar koji su se predstavili sa komadom "Šuma na kraju svijeta".

Ovogodišnje osvježenje Susreta jeste i izložba akademskog kipara Antonia Džolana, koja je otvorena u večernjim satima,nakon čega je uslijedilo i zvanično otvorenje Festivala na gradskom trgu uličnim performansom Omladinskog uličnog teatra Prijedor pod vodstvom Biljane Anđelić.

Drugog dana pozorišnu publiku takođe očekuje raskošan teatarski sadržaj. Dubravko Torjanac, član stručnog žirija, u 09:00 sati će održati radionicu o temi "Marioneta – ideja, konstrukcija, animacija", a nakon toga će najmlađa publika moći uživati u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, čiju režiju Dubravko i potpisuje. Riječ je o uprizorenju ostvarenja djela čuvene Ivane Brlić Mažuranić "Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica".

Pozorište Igralište Radilište Laktaši u poslijepodnevnim satima na scenu će dovesti "Bajku o ribaru i ribici" u režiji Jelene Medić.

Susreti lutkara izvrsna su prilika mladim pozorišnim stvaraocima da se predstave svojim pozorišnim kreacijama, pa se u to ime ove godine svojom ispitnom predstavom Tvrtko Štajcer i njegova kolegica Justina Vojaković-Fingler (Umjetnička akademija Osijek) obraćaju lutkarskoj publici sa predstavom "Sretni kraljević".