Premijera
324

Ovacije i aplauz: Roman Orhana Pamuka uprizoren na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

E. LJ.
Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić
Pod rediteljskom palicom Dine Mustafića na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo uprizoren je roman "Snijeg" turskog nobelovca Orhana Pamuka.

Višeminutni aplauz i stojeće ovacije kojim je publika nagradila ekipu ove predstave, ali i velika potražnja za ulaznicama, potvrdili su da je Sarajevo bogatije za još jedan prvorazredni kulturni događaj.

"Snijeg" je dinamični politički triler koji nas vodi u Karas, grad koji obiluje historijom i u kojem će se glavni junak Ka, kojeg je utjelovio Aleksandar Seksan, ponovno sresti sa starom ljubavi.

Ovo je ljubavna priča, ali i napeti politički triler u kojem se rasvetljavaju sukob između svjetovnog i ekstremnog islamskog svijeta. Iako se bavi savremenom Turskom, njenom dubokom podijeljenošću, sveprožimajućom identitetskom i vrijednosnom rastrzanošću između sekularizma i islamizma, ova predstava također tretira teme koje su važne i za BiH.


"To je roman koji ima više tema u kojima će posjetioci koji dođu na predstavu moći prepoznati odraze sopstvene stvarnosti, kulturnih lomova, historijskog naslijeđa, odnosa tradicionalizma i modernizma. Razgovora o tome šta se dešava kada se ideologizira neka vjera, kako se prećutkuju zločini svojih, a prate onih drugih", rekao je Mustafić prije premijere.

Premijeri scenske adaptacije ovog književnog djela prisustvovao je i njegov autor Orhan Pamuk koji se nakon ove sjajne izvedbe ekipi predstavi pridružio na sceni. Osim njega, premijeri predstave "Snijeg" prisustvovale su mnoge osobe iz kulturnog, javnog i političkog miljea.

U predstavi glume Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija ,Amra Kapidžić, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Riad Ljutović. Uz reditelja Dinu Mustafića, autorski tim predstave čine i Bojana Vidosavljević i Emina Omerović koje su uradile adaptaciju teksta i dramaturgiju. Scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Damir Imamović.

Reprizna izvođenja predstave "Snijeg" bit će upriličena u četvrtak, 27. juna, i u ponedjeljak, 1. jula u 19:30 sati