{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoreno pismo Željka Komšića načelniku i vijećnicima općine Travnik

S
19.2.2007. u 16:45
0
0
Otvoreno pismo Željka Komšića načelniku i vijećnicima općine Travnik
0
Otvoreno pismo Željka Komšića načelniku i vijećnicima općine Travnik
Povodom zabrane održavanja koncerta riječke grupe Let 3 oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputivši otvoreno pismo načelniku i vijećnicima općine Travnik, koje u cijelosti prenosimo.
Poštovani, Obraćam Vam se, iniciran negativnom pažnjom u medijima, izazvanom navodnom zabranom koncerta riječke grupe Let 3, koji je predviđen da se održi u Travniku. Smatram da na našem putu ka Evropi, BiH sebi ne može dopustiti luksuz da si priušti bilo kakve vrste zabrana i cenzura koje nisu izričito predviđene zakonom i pozitivnim propisima, a pogotovo ne onima u oblasti kulture i umjetnosti.

Ne ulazeći u umjetničke kvalitete i kontraverze vezane za muzičku grupu Let 3 i njihov opus, imam samo na umu i podsjećam Vas samo na kontraverze vezane za legendarnu slovenačku grupu Leibach od prije nekih 20-ak godina i napade "komesara, moralista" na njih, a koje nam sada sa ove vremenske distance izgledaju apsurdne i smiješne.

Mislim da bi bilo kakva vrsta zabrana u sferi kulture i umjetnosti imala veoma negativne posljedice, kako na imidž grada Travnika, tako i na ukupni imidž BiH. Kultura, umjetnost, muzika, alternativa se nama lično može sviđati ili ne sviđati, možemo je razumjeti ili ne, ali jedan historijski postulat civilnog društva je da se takve aktivnosti ne smiju i pogotovo ne mogu zabranjivati ili apriori onemogućavati. To je zadatak gledalaca, slušalaca, posjetilaca, konzumenata, a ne naš posao. Na kraju, znam da Travnik nikada nije bio niti će biti "tamni vilajet" kako ga neki zlonamjerni žele predstaviti.

Molim Vas da sa sadržajem ovog pisma upoznate sve vijećnike općinskog vijeća Travnik, te da preduzmete sve mjere u Vašoj nadležnosti, a u cilju otklanjanja provođenja bilo kakvih restriktivnih mjera koje bi mogle narušavati ugled i reputaciju kako Travnika tako i BiH, stoji u pismu Željka Komšića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: