Kultura
672

Otvoreno pismo Jasminka Halilovića: Ministrice, zašto ste pokušali spriječiti otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva?

Klix.ba
Jasminko Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasminko Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović uputio je otvoreno pismo ministrici Federalnog ministarstva kulture i sporta Zori Dujmović, u kojem je pita zašto je pokušala spriječiti otvaranje Muzeja.

Reakcija je uslijedila nakon što su jučer objavljeni rezultati javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta za finansiranje kulturnih projekata od posebnog i internacionalnog značaja za BiH i FBiH. Halilović ističe da je, iako je zadovoljio formalno-pravne kriterije, Muzej ratnog djetinjstva bodovan kao jedan od najnekvalitetnijih i najbeznačajnijih projekata, te nije podržan ni sa 1 KM.

"Ministrice Dujmović, dozvolite mi da javno napravim analizu rada vas i vaše instruirane komisije u sastavu Danijela Boras, Mirela Šečić, Predrag Mitrović, Berisa Mehović i Nedim Golić. Iz podataka na web-stranici ministarstva na javnom pozivu je bilo 186 aplikanata, od čega 81 nije zadovoljilo formalno-pravne uslove. Od 105 koji jesu zadovoljili, njih 96 je dobilo finansiranje, dok preostalih 9 nije jer ‘nisu imali dovoljno bodova da bi zaslužili sufinansiranje od Federalnog ministarstva kulture i sporta. To u prevodu znači da je komisija rangirala Muzej ratnog djetinjstva među 9 posto najnekvalitetnijih i najbeznačajnijih projekata u FBiH. Bilo bi sjajno da to odgovara istini, i da kultura u toj mjeri cvjeta i promovira BiH. Nažalost, mi mislimo da je to daleko od istine", navodi Halilović u pismu.

Halilović predlaže ministrici da sve relevantne podatke o Muzeju ratnog djetinjstva, odnosno priznanja ovog jedinstvenog muzejskog projekta van BiH, pronađe na internetu.

"Cijeneći vaše vrijeme, i naše džepove (jer vas mi plaćamo), dat ću ključne riječi za pretragu uz pojam ‘War Childhood Museum’: Columbia University, Toronto University, Northwestern University, One Young World Summit, UK Museum Association Conference, BBC, The Huffington Post, The Economist, Reuters, Daily Mail, Lonely Planet, Yahoo. Ako preferirate druge jezike, pokušajte Corriere dela Serra i Avvenire (Italija), Asahi Shimbun i Nikkei (Japan), Der Speigel (Njemačka), CNN Greece (Grčka), Delo i TV SLO (Slovenija), TVN24 (Poljska), Delfi (Latvija), Publico (Portugal)", navedeno je u pismu.

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva ističe da se nada da će navedeni izvori ministrici pomoći da posloži kriterije o internacionalnom i posebnom značaju za BiH i FBiH. Poziva je da javno objavi koji od 96 finansiranih projekata ima veći internacionalni značaj i koji više doprinosi promociji BiH, osim Sarajevo Film Festivala i MESS-a, te po kojim kriterijima se Muzej ratnog djetinjstva nalazi na dnu liste.

"Razumijem da se zajedništvo koje promovira Muzej ratnog djetinjstva ne uklapa u koncept podjela koji promoviraju etnonacionalne stranke, ali vi kao ministrica kulture morate podržavati razvoj muzejske industrije u Bosni i Hercegovini, čak i kad se ne slažete lično sa idejama muzejskih institucija. Muzej ratnog djetinjstva, kojeg muzejski ekspert Franklin Vagnone koristi na predavanjima širom svijeta kao ‘primjer moderne muzejske insituticije’, i koji je jedini predstavljao BiH na najvećoj muzejskoj konferenciji u svijetu 2016. godine, svakako doprinosi i razvoju cijele muzejske industrije u BiH", ističe Halilović.

Ističe da ne postoje argumenti kojima se može odbraniti bodovanje prema kojem je Muzej rangiran među najnekvalitetnije i najbeznačajnije kulturne projekte u BiH.

"Manje je značajan i od projekta nagrađenog sa 14.000 KM, Muzej duhana i hercegovačkog sela – izrada glavnog projekta, o kojem na internetu postoji tačno nula rezultata. Možda zato što mi ne izrađujemo glavni projekat, nego zato što već završavamo opremanje muzeja u čiji smo razvoj uložili preko 500.000 KM. Od toga je 10.700 KM budžetskih sredstava. U isto vrijeme smo uplatili preko 100.000 KM poreza i doprinosa. Ministrice Dujmović, da li se slažete, s obzirom na omjer finansiranja po kojem Muzej ratnog djetinjstva finansira državu 1000% više nego država njega, da bi Muzej možda trebao raspisati konkurs za podršku ministarstvima, kada već ne ide obrnuto?", pitao je Halilović.

Pozvao je ministricu da javnosti obrazloži kriterije kojima je direktno pokušala spriječiti otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva, navodeći da će isto morati obrazložiti i na sudu. Ministrica Dujmović je pozvana i da dođe u Muzej ratnog djetinjstva, koji će se otvoriti uprkos, kako ističe Halilović, kontinuiranim opstrukcijama etnonacionalista.

"Na otvaranju će biti i najveće svjetske medijske kuće, pa im možete dati i izjavu. Bit će vrhunski opremljen i bit će simbol pobjede nad podjelama i uništavanju bh. kulture i društva", poručio je Halilović.