|

Otvoreno Narodno pozorište Tuzla: Pripreme za prvi Festival evropskih pozorišta

Otvoreno Narodno pozorište Tuzla: Pripreme za prvi Festival evropskih pozorišta
0
A
Anadolija
1.2.2016. u 12:01
10
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
7/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
8/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Narodno pozorište Tuzla otvoreno je poslije petomjesečnog renoviranja unutrašnjosti objekta, a scena će se zvanično otvoriti onda kada se na njoj izgovori prva glumačka riječ, izjavio je Armin Ćatić, direktor te kulturne ustanove
"Prva predstava je 'Ko se boji Virdžinije Vulf', u režiji Jovice Pavića. Glume Nermin Omić, Meliha Fakić, Elvira Aljukić i Nedim Malkočević. Već smo imali internu premijeru ove predstave u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje smo radili dok su se u zgradi pozorišta odvijali građevinski radovi, a publika će ovo djelo, koje se igra širom svijeta, moći pogledati 12. februara", rekao je Ćatić na današnjoj konferenciji za medije.

Ćatić je također, rekao da nova sala pruža mogućnosti za brojne izazove, a publika i gosti, ali i domaći glumci, u njoj će se prijatnije osjećati.

"Pred nama su pripreme za pokretanje Festivala evropskog teatra, čije održavanje planiramo u novembru iduće godine, a osim glumaca iz regije, pozvat ćemo i one iz Evropske unije. U vijeću festivala bit će sedam-osam bitnih ljudi, a planirali smo da neki od članova budu iz Turske, Mađarske, Austrije, Srbije, Hrvatske i, naravno, Bosne i Hercegovine", izjavio je Ćatić, dodajući da će imati i četiri nagrade.

U pogledu širenja saradnje, Ćatić je naveo da planira učvrstiti odnose sa turskim pozorištima, a već su aplicirali da glumačka ekipa iz Tuzle ponovo zaigra na sceni pozorišta u Bursi, a zatim i u Antaliji.

"Saradnja sa turskim pozorištima od velike nam je važnosti, jer smo do sada najdalje išli do Makedonije, a u tome nam pomaže Kayhan Namal iz Balkanske pozorišne grupe za EU integracije", kaže Ćatić.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Grada Tuzle, koji su podsjetili da je renoviranje zgrade pozorišta bila najveća investicija u jednoj kulturnoj instituciji u BiH, a finansirana je sredstvima koje Tuzla dobiva kao odštetu za zagađivanje okoliša od Termoelektrane Tuzla.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...