{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Otvoreno bijenale savremne umjetnosti D-0 ARK Underground

F
27.5.2011. u 19:41
0
9
Otvoreno bijenale savremne umjetnosti D-0 ARK Underground
0
U prostorima Atomske Ratne Komande (ARK), tajnog skloništa za nekadašnji jugoslavenski politički i vojni vrh (D-0 ARK) u Konjicu svečano je otvoreno 1. bijenale savremene umjetnosti "Time Machine- No Network" D-0 ARK Underground, projekt koji je Vijeće Evrope proglasilo kulturnim događajem Evrope.

U impozatnom prostoru, betonskoj masovnoj konstrukciji tajnog Titovog bunkera, na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje, 47 umjetnika iz 13 evropskih i svjetskih država stvaraju i izlažu svoja umjetnička djela.

Postavku 1. bijenala upriličio je kustos Branislav Dimitrijević, a Bijenale je zvanično otvorio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je izrazio iskrene čestitke za taj kulturološki iskorak, ne samo grada Konjica nego i afirmaciju BiH na kulturnoj sceni Evrope i svijeta.


Projekt je realiziran u organizaciji Bijenala savremene umjetnosti Sarajevo, pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, te sudjelovanje resornih ministarstava BiH, FBiH, Kantona Sarajevo i Grada Konjica.

Doprinos i podršku projektu dale su države i vlade Turske, Srbije, Crne Gore, te brojne organizacije, fondacije i nevladina udruženja iz regiona i svijeta.


European Cultural Foundation i Institut fur Auslands-beziehungen e.V. i NATO također su aktivno participirali u pripremi i realizaciji projekta, saopćeno je.

Zbog specifičnog statusa objekta ARK broj posjeta je ograničen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: