Sarajevo
0

Otvoreno 15. likovno anale Napretkovih umjetnika

Sarajevo-x.com
U četvrtak navečer u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku otvorena je izložba slika Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak. Izložbu je otvorio predsjednik Napretka Franjo Topić, a kritički osvrt na radove dao je Vojislav Vujanović.

"Ovi umjetnici vole boju i njoj daju najrazličitija stvaralačka usmjerenja, usaglašavajući je sa raznolikošću oblika. Iz tog usaglašavanja proističe zrelost i stvaralački domet umjetnika, bez obzira da li su stekli akademsko obrazovanje na likovnim akademijama ili su stvaralački likovnu abecedu savladavali svojom besprijekornom voljnošću… Ovogodišnje anale možda nije, a u estetičkom smislu i u svojoj umjetničkoj dograđenosti, najbolje u njegovom trajanju od jednog i pol desetljeća, ali je, bez sumnje, najkonzistentniji u svojoj organizacionoj formulaciji,'' istakao je Vujanović.

Predsjednik Topić je zahvalio svim ljubiteljima umjetnosti koji su uprkos vremenskim neprilikama došli na otvorenje izložbe te zahvalio Vojislavu Vujanoviću, koji od samih početaka prati rad ULU HKD Napredak i uvijek se rado odazove da govori o radovima.