Nakon kritika
37

Otvorenju izložbe "Sjećanje na Srebrenicu" u Briselu prisustvovat će Denis Zvizdić i djevojka iz Srebrenice

Piše: A. B.
Jedna od Ruvićevih fotografija na izložbi u Zenici
Jedna od Ruvićevih fotografija na izložbi u Zenici
Negodovanja i negativne komentare na društvenim mrežama izazvalo je održavanje izložbe fotografija "Sjećanje na Srebrenicu", kao i okruglog stola u sklopu nje povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici 19. juna u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu.

Kritike su upućene Jasenku Selimoviću, zastupniku u Evropskom parlamentu, koji je jedan od organizatora događaja, a sve zbog toga što na posteru najave nigdje nije napisano da će prisustvovati i predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i preživjele žrtve genocida.

Elma Oručević, savjetnica zastupnika Evropskog parlamenta Jasenka Selimovića, nam je kazala kako je riječ o nesporazumu te da su navedene kritike neutemeljene.

"Otvorenju izložbe će prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i djevojka Teufika Šabanović čiji je otac stradao u genocidu u Srebrenici, tako da nisu tačne tvrdnje da niko iz BiH neće prisustvovati", kazala nam je Oručević.

Ona je istakla i to da je izložba odvojena od okrugog stola te da će se održavati i u odvojenim zgradama.

"Bez obzira na to i okrugom stolu su trebale prisustvovati dvije osobe iz BiH, međutim, one su bile spriječene da dođu. Također, na okruglom stolu neće biti riječi samo o BiH, već i o Švedskoj i njenoj historiji te zbog toga imamo predstavnike iz Švedske i drugih zemalja. Također, tu će biti i Jasenko Selimović koji je predstavnik i BiH i Švedske i koji je bio u Srebrenici", istakla je.

Oručević je naglasila kako će izložba biti otvorena u 18:00 sati te da će gosti govornici biti uspješna rediteljica Aleksandra Saša Broz, srbijanska dramaturginja Borka Pavičević, kosovski pisac i novinar Veton Surroi te švedski novinar Goran Rosenberg.

Riječ je o izložbi fotografija bosanskohercegovačkog fotografa međunarodne novinske agencije Reuters Dade Ruvića.