U 18:30
101

Otvorenje izložbe Noriko Hayashi "Japanske žene" u petak na Trgu Susan Sontag

N. O.
WARM Festival Sarajevo u saradnji sa Sarajevo Photography Festivalom i programom Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2023!" organizuju izložbu Noriko Hayashi "Japanske žene" (sawasawato).

Ova jedinstvena izložba bit će postavljena na 15 lokacija u centru Sarajeva, a ceremonija otvaranja organizovana je na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u 18:30 sati.

Noriko Hayashi je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba "Japanske žene" nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija fotografija i tekstova koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

"Japanske žene", ili sawasawato, je pojam vezan za supruge Korejanaca koje su 1959. godine, kada je sama Koreja definitivno podjeljena na sjeverni i južni dio, odlučile da, prateći svoje sjevernokorejanske muževe, život nastave iza željezne zavjese. Oko 1,800 "japanskih žena" je vjerovalo da će moći putovati nazad u Japan ali politika i rat, koji zvanično nikada nije završen, su učinili da one zauvijek ostanu u praktički hermetički zatvorenoj Sjevernoj Koreji.

Danas je "japanskih žena" ostalo sveka desetak. Noriko Hayashi je, tokom svojih putovanja u Sjevernu Koreju, a za potrebe ovog projekta fotografisala i intervjuisala osam starica pokušavajući rekonstruisati njihova fragmentirana i kompleksna sjećanja.

Putujući između Japana i Sjeverne Koreje Noriko je fotografisala scene iz rodnih mjesta "japanskih žena", do tada duboko zakopane u njihovim sjećanjima, pa te fotografije, u prirodnoj veličini, nosila nazad u Sjevernu Koreju gdje je fotografisala reakcije “japanskih žena” suočenih sa slikama svojih sjećanja.