u 19 sati
7

Otvorenje izložbe "Indexi – u svemu naj, naj, naj..." u četvrtak u Štrosmajerovoj ulici

N. O.
U četvrtak, 28. decembra u 19 sati u ulici Štrosmajerova bit će upriličeno svečano otvorenje multimedijalne izložbe: "Sarajevska muzička scena INDEXI – u svemu naj, naj, naj..." Izložba će biti postavljena od 28. 12. 2023. do 15. 1. 2024. godine.

Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, grafički dizajn izložbe uradio je Branko Dursum. Stručni saradnik je Sead S. Fetahagić te autor likovnog priloga: Adis Elias Fejzić – ADDIS.

Program otvaranja koji nas uvodi u svijet Indexa - historiju Sarajeva biti će prilika pripadnicima svih generacija da osjete "duh Sarajeva" kojim Sarajevo ove godine na poseban način zrači i vodi nas u susret Novoj godini.

Sarajevo je grad koji se voli. Sarajevo je priča koju svi žele čuti i vidjeti. Sarajevo je grad koji ima svoje simbole, a jedan od tih simbola su INDEXI.

"Ponosni smo što u kulturnoj mapi prednovogodišnjih dešavanja zahvaljujući Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo u Štrosmajerovoj ulici Općine Stari Grad biti će upriličena izložba o INDEXIMA. Izložba o grupi koja je promjenila naš način razmišljanja, stil života mnogih građana grada i ujedno bila jedan od graditelja, avangarda onoga što se zove 'sarajevski duh', DNK po kojem nas prepoznaju i vole. Želja nam je, da bar na trenutak, budemo prvi, koji će uručiti novogodišnji poklon građanima Sarajeva. Želja nam je da gostima Sarajeva putem izložbe dočaramo, otkrijemo i ispričamo priče o istoriji života grada, da upoznaju naše simbole. Neka Indexi budu u Štrosmajerovoj ulici domaćini, a 'sarajevski duh' poželi dobrodošlicu", riječi su autorice Amine Abdičević.

"Ljepotu grada čine svjetla

Ulična vreva kad grad se budi

Grad čine gradom kuće i zdanja

A ipak najviše ljudi

Ovim stihom sjećamo se onih koji bi bili ponosni na nas i bili sa nama ove večeri a znamo da je njihov duh prisutan, Esad Arnautalić, Davorin, Bodo, Alija Hafizović Haf, Vlado Pravdić, Janes Tadić... kao i mnogi drugi koji su živjeli Indexe", poručuju organizatori.

Ističu i da posebnu zahvalnost za lični doprinos realizaciji izložbe duguju Ismetu Nuni Arnautaliću kao i Fadilu Redžiću Zlatanu Izetbegoviću, Zoranu Kuburi, Bojanu Hadžiabdiću, Ljubomiru Pavloviću, Ognjenu Tvrtkoviću i Siniši Škarici, Mladenu Jeličiću – Troki.