Kultura
0

Otvoreni XII. Cankarovi dani

Sarajevo-X
Slovensko kulturno društvo "Cankar" iz Sarajeva tradicionalno, već dvanaesti put, u maju organizira kulturno-sportsku manifestaciju "Cankarovi dani", u znak sjećanja na velikog slovenskog pisca Ivana Cankara.

Ovogodišnji "Cankarovi dani" su započeli u subotu, Koncertom zborovske muzike u Domu armije i otvaranjem Memerijalnog teniskog turnira «Jan Doršner».

Na koncertu su nastupili Zbor SKD Cankar, «Camerata Slovenica» pod vodstvom Munira Mešanovića, i Zbor Slovenske skupnosti Tuzla - «Leopold Volkmer», pod vodstvom dirigentice Evice Cerić, uz klavirsku pratnju korepetitora Zrinke Andrejaš.

Hor «Leopold Volkmer» se ovim koncertom prvi put predstavio sarajevskoj publici, i svojom odličnom izvedbom oduševio prisutne. U prosjeku veoma mladi pjevači, složno su izvodili slovenske narodne, renesansne, duhovne i zabavne kompozicije. Iako hor postoji relativno kratko – oko dvije godine, pod čvrstim vodstvom Evice Cerić uspjeli su veoma kvalitetno pripremiti veoma obiman i šarolik repertoar.

U nastavku manifestacije «Cankarovi dani», predviđen je koncert tria «Moj Dom» iz Velenja, koji će u subotu 15.maja u 19:30 u Domu Armije održati koncert stare slovenske narodne glazbe, uz pratnju citri; nakon toga će, također u Domu armije, u 20:30 biti predstavljena izložba Gasparijevih razglednica iz lične zbirke g. Marjana Marinšeka – kurioziteta slovenske umjetnosti.

Manifestacija će se završiti «Cankarjevom Tribunom» koja će se održati u Ovalnoj sali Gradskog vijeća, u petak 28. maja sa početkom u 17 sati. Predstavnici Ljubljane, Sarajeva i Novog mesta govorit će na temu «Ekološki rizici i posljedice urbanog života».