Kultura
0

Otvoreni XI Cankarevi dani

Klix.ba
U subotu su otvoreni <b>XI. Cankarjevi dnevi </b>– tradicionalna kulturno-sportska manifestacija koju organizira Slovensko kulturno društvo "Cankar" u znak sjećanja na velikog slovenskog pisca Ivana Cankara.

Zajedničkim koncertom Zbora "Davorin Jenko" iz Banja Luke i Zbora "Camerata Slovenica" održanim u dvorani Muzičke škole, otvoreni su XI. Cankarjevi dnevi.

Ovogodišnji zajednički nazivnik Cankarjevih dana je – suradnja s drugim društvima i predstavljanje lokalnog djelovanja. Današnji koncert pripremljen je u suradnji sa Zvezom Slovencev RS – Pjevačkim društvom «Davorin Jenko» i time je banjalučko udruženje predstavilo dio svojih aktivnosti. 20. maja u 19:30 u Galeriji Sv.Anto bit će otvorena izložba likovnih radova tuzlanskih slikara slovenskog porijekla. Ovom prilikom svoje radove izložit će Nada Dobnik, Vlatko Zimmer, Mešić Davor i Mišić Maja.

Tema tradicionalne «Cankarjeve tribune koja će se održati 21. maja u 18 sati u Ovalnoj sali Gradskog vijeća je volonterizam i time će Društvo za razvijanje dobrovoljnog rada iz Novega mesta, s kojim SKD Cankar ima višegodišnju uspješnu suradnju, predstaviti svoja iskustva. Na ovom okruglom stolu svoja iskustva iznijet će i sekcija SMILE, koju su formirali mladi članovi SKD Cankar upravo na pobudu prijatelja iz Novega mesta, te u okviru projekta Dream City-Zdravi grad, realiziraju omaldinske radionice.

  1. maja u 19 sati, u Galeriji Sv.Anto bit će predstavljeno specijano izdanje revije za književnost i društvena pitanja «Zora Cankarjeva» - Fotomonografija o deset godina djelovanja SKD Cankar.

Najjači teniski turnir u BiH, tradicionalni Memorijani teniski turnir «Jan Doršner» održat će se 31.maja i 1.juna 2003. godine na zemljanim terenima Koševa. Tehnički organizator ovog sportskog događaja je Teniski klub «Iskra Teen». Dodjelom medalja pobjednicima turnira, završit će se ovogodišnji «Cankarjevi dani».

U nastojanju da svoje sugrađane i članove društva upozna sa najaktualnijim i najkvalitetnijim kulturim dogadjanjima u Sloveniji, SKD Cankar je učinilo i jedan izuzetak od ovogodišnjeg kocepta te će u okviru «Cankarjevih dana» sarajevska publika imati priliku vidjeti i pobjedničku monokomediju sa ovogodišnjeg Festivala Monodrame Ptuj 2003, autorsko djelo Gregora Čušina, «Hagada». Predstava će se održati u u subotu, 17.maja u 20 sati u dvorani CDA .