Tuzla
0

Otvoreni šesti susreti dječijih pisaca “Vezeni most”

FENA
Sinić su u Tuzli svečano otvoreni šesti susreti dječijih pisaca “Vezeni most”.

Nakon nastupa učenika plesnih i muzičkih sekcija tuzlanskih osnovnih škola, premijerno je prikazan i polusatni dokumentarni film o "Vezenom mostu", u čijem su središtu bile impresije učesnika ove književne manifestacije tokom proteklih pet godina. Potom je otvorena izložba ilustracija karikaturiste i ilustratora brojnih dječijih knjiga Toše Borkovića.

U okviru međunarodne književne manifestacija "Vezeni most" bit će dodijeljena nagrada piscu najbolje knjige za djecu napisane u 2008. godini na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Petočlani žiri nominirao je osam knjiga koje konkurišu za nagradu "Mali princ". Po izboru selektora ove godine u konkurenciji za "Malog princa" su knjige iz Bosne i Hercegovine "Staklenci godišnjih doba" Atifa Kujundžića i "Ponekad na času" Muhidina Šarića. Iz Crne Gore - "Plava šuma" Miodraga Tripkovića i "Jedra malog mornara" Dragiše L. Jovovića. Iz Hrvatske "Enciklopedija čudovišta" Stanislava Marijanovića i "O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" Ane Đokić, te iz Srbije "Muzika traži uši" Dejana Aleksića i "Žuto je plavo" Vesne Ćorović Butrić.

Tokom trodnevnih književnih susreta "Vezeni most" bit će upriličene brojne prateće manifestacije. Organizirat će se umjetnička radionica za mlade likovne talente iz osnovnih škola, dječije pisce ugostit će biblioteke i osnovne škole u sedam općina Tuzlanskog kantona, upriličit će se pozorišne i lutkarske predstave za djecu, bit će dodijeljena nagrada za najbolje literarne radove o temi "Pismo Malom princu", a priredit će se i izložba ilustracija studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Cetinja i Beograda.

Centralna svečanost na kojoj se dodjeljuje nagrada "Mali princ" za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2008. na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore održat će se u četvrtak, 21. maja 2009. godine u Narodnom pozorištu Tuzla, a nagradu će uručiti ambasadorica Republike Francuske u BiH Maryse Berniau.

Nagrada "Mali princ" podrazumijeva novčani iznos od 3.000 KM, statuu "Malog princa" (rad akademskog vajara Enesa Sivca) i plaketu.