Mostar
0

Otvoreni "Dani Ernsta Barlacha"

FENA
"Dani Ernsta Barlacha u Mostaru" otvoreni su sinoć u OKC-u "Abrašević" kada je upriličen dokumentarni film pod nazivom "Barlach" te koncert "Arkuli"- večer sefardske muzike.

Po riječima urednika medija centra OKC-a "Abrašević" Huseina Oručevića, u okviru ove manifestacije večeras će biti izvedena premijera radio drame Harolda Pintera "Stanica Viktorija", dok je predstava "Dobra vremena" Ernst Barlach, koja je najavljena za sutra i prekosutra, otkazana.

"U ovom projektu sudjeluju umjetnici iz Njemačke, BiH, Gruzije, Kosova, Austrije i Poljske, a zbog nepriznavanja Kosova od strane vlasti BiH svi naši pokušaji da dovedemo glumce iz Kosova koji su sudjelovali u ovoj predstavi bili su nemogući, jer oni imaju kosovske pasoše, a s tim pasošima nisu u stanju da pređu granicu BiH", istakao je Oručević.

Slična stvar je, kako je kazao, i sa džez muzičarima iz Gruzije koji su trebali sudjelovati u ovoj predstavi, a koji također, imaju problema sa vizama.

"Sve se izuzetno iskompliciralo. Nadamo se da će ova premijera, koja je planirana za Mostar imati priliku da se pokaže u Poljskoj 12. i 13. novembra", dodao je Oručević.