Dom mladih, Sarajevo
0

Otvoreni 48. "Sarajevski dani poezije"

FENA
Čitanjem izabranih stihova pjesnika iz cijelog svijeta uz prateći muzički i likovni sadržaj danas je u Sarajevu otvorena 48. međunarodna književna manifestacija "Sarajevski dani poezije", koja će do 13. maja ponuditi niz pjesničkih i književnih susreta.

U sedam dana manifestacija će okupiti oko stotinu učesnika iz BiH i svijeta, a ovogodišnje će njeno izdanje, pored Sarajeva, ugostiti i Mostar, Banja Luka, Goražde, Tešanj, te Čelić.

Sve goste, zvanice i učesnike susreta u Domu mladih Centra Skenderija pozdravio je književnik i predsjednik programskog savjeta manifestacije Mile Stojić, naglašavajući da će Sarajevo narednih desetak dana otvoriti sve svoje kapije pjesnicima iz Evrope i svijeta, prevoditeljima, slikarima i muzičarima.

On je kazao da gotovo svaka rasprava o pjesništvu danas počinje pitanjem - čemu pjesnici u oskudnu vremenu? Grad Sarajevo kao malo koji grad na ovom planetu ima odgovor na to pitanje - pisati uprkos oskudici, nevremenu i pustošenju, te "darovati svoju raskoš sveopćem siromaštvu svijeta".

"I u vremenima opsade u Sarajevu su odzvanjali stihovi. U dobru je lako dobar biti, ali u zlim vremenima naše riječi drugačije odzvanjaju, a naše pjesme malo ko sluša. Ipak, Sarajevo se tih mračnih godina bilo pretvorilo u planet poezije", istaknuo je Stojić, prisjećajući se i mnogih stranih pjesnika koji su osudili opsadu Sarajeva.

Šarolik program narednih će dana obuhvatiti različite susrete, teme i događaje, kao što su Homage Ahmetu Hromadžiću, Sjećanje na književnika Vladimira Čerkeza, Književni portret Jasmine Musabegović, kao i program Sjećajući se pjesnika Rajka Đurice.

Bit će održane i međunarodne književne večeri u spomenutih pet bh. gradova i Sarajevu te susreti prevodilaca, studenata, izdavača i osnovaca s piscima. Tu je i program posvećen mladoj generaciji bh. pjesnika.

Svoje će pjesničke dosege predstaviti poete iz mnogih zemalja, kao što su Japan, Rusija, Turska, Jordan, Njemačka, Poljska, Mađarska, Italija i Norveška te susjedne Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Među brojnim zvanicama prigodne svečanosti otvaranja Dana poezije bili su i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić te federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.