Kultura
0

Otvorene Šantićeve večeri poezije u Mostaru

SRNA
Mostar
Mostar
Manifestaciju "Šantićeve večeri poezije", koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Mastara, otvorio je večeras u ovom gradu presjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

On je izrazio zadovoljstvo što se "Šantićeve večeri" ove godine održavaju na dostojanstven način, kako i dolikuje Šantiću. Bevanda je svima poželio dobrodošlicu "u najljepši grad na svijetu", a umjetnicima plodonosan rad.

Potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Mostara Veselin Gatalo istakao je da su ovogodišnje "Šantićeve večeri poezije" najbolje do sada, te naglasio da je jako bitno da je ova manifestacija podignuta na veći nivo, što je od velikog značaja za srpski narod u Mostaru, ali i cijeli grad.

On je dodao da će tokom sedmodnevne manifistacije biti izvedeni različiti programi, te da je kruna dodjela "Šantićeve nagrade", kao najznačajnijeg priznanja za pjesništvo u regionu. Prve večeri manifestacije brojna publika uživala je u koncertu Kvarteta "Nevski" iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Beogradske filharmonije.

Pokrovitelj manifestacije je Vijeće ministara BiH.