Trebinje
0

Otvorene "Dučićeve večeri poezije"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svečanom akademijom pod nazivom "Da budem jutro danu svakom" u Trebinju je sinoć zvanično otvorena jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Republici Srpkoj "Dučićeve večeri poezije".

"Ova naša sabiranja Dučiću u čast, nose sa sobom nadanja u budućnost, volju za podvigom, vidjelo za izlaz i snagu za trijumf", rekao je načelnik opštine Trebinje i predsjednik Savjeta "Dučićevih večeri poezije" Dobroslav Ćuk otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju koja je okupila veliki broj pjesnika i kulturnih poslenika iz RS, Srbije i Crne Gore.

Ćuk je poželio da ta pjesnička energija živi i traje u Trebinju i ove i u svim godinama koje dolaze.

"A mi, sabrani oko ovog životvornog plamena i njime oplamenjeni, da se iznova obnavljamo i rastemo duboko i iskreno vjerujući u snagu umjetnosti i našu duhovnu pobjedu. Vrednujući ono što je dostojno našeg velikog pjesnika, mi u ovaj realni svijet unosimo više svjetlosti i nade i više ideja koje u naš život nastanjuju civilizacijsku, kulturno i humano široku pobjedničku energiju", istakao je Ćuk.

Besjedeći o Dučiću pjesnikinja Milica Jefimijević-Lilić istakla je da je ovaj veliki pjesnik po svemu što je stvorio bio svjedok posebnog kova i to ne samo po volji sudbine da bude u službi otačastva na važnim mjestima u svijetu , već je prevashodno svojim bićem slutio dubinu srpskog jezika i njegove mogućnosti.

"U vječnom poretku , koji bi valjda postojao i da nije čovjeka, Dučić podiže pjesmu na pijadestal neprolaznog, daje joj moć da osvjetljava i kosmos i čovjekova duhovna uporišta, da pokaže njegove slutnje i sumnje, ali i volju najvišeg uma, da mu da razmah snage i neočekivane domete", istakla je Lilićeva.

Prema njenim riječima, Dučić je, posredstvom stiha težio da poezija bude uzvišena, da bude izraz nečega što je postojalo kao spajanje srpskog duha nastojeći da dosegne apsolut, da stvori jezik koji nadilazi lično, da se kosmički sjeni sa vječnim i da ga posvjedoči kroz svoj um.
"Poezija danas nije ni tako otmena kao u Dučićevo doba, niti je na cijeni kao onda, ali ako je vjerovati poznatim svjetskim i našim tumačima, onda je ona ono najbolje što nas može predstaviti u Evropi u koju je srpski narod tako zagledan", istakla je Lalićeva.

Stihovi i prozne odlomke Jovana Dučića govorili su umjetnici iz Beograda Nebojša Dugulić, glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i Marica Vuletić, glumica Narodnog pozorišta.

U muzičkom dijelu programa nastupio je akademski hor "Obilić"  pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović, Boro Dugić uz muzičku pratnju Zorana Živkovića, Jasna Šainović, primadona opere u Beogradu, uz klavirsku pratnju Nevene Živković i Božidar Bobo Vučur pijanista iz Trebinja.

Danas, drugog dana "Dučićevih večeri poezije", na grobnom mjestu ovog velikog srpskog pjesnika u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini biće služen pomen Jovan Dučiću.

Ovogodišnja pjesnička manifestacija posvećena Dučiću biće završene večeras pjesničkom večeri "Na Dučićevom putu" , na kojoj će stihove govoriti 16 pjesnika iz RS, Srbije i Crne Gore dobitinika ovogodišnje nagrade na pjesničkim susretima.

Pjesničko veče biće održano u trebinjskom Domu kulture sa početkom u 20.00 sati.