Jajce
0

Otvorene 29. Pozorišne igre Bosne i Hercegovine

FENA
Jajce
Jajce
Najstariji pozorišni festival Bosne i Hercegovine večeras je po 29. put otvoren u Domu kulture Jajce.

Direktor Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Mevzudin Duranović podsjetio je da u ovoj godini nekoliko pozorišnih umjetnika obilježava svoje jubileje.

Pa tako operni prvak Ivica Šarić obilježava 35 godina na scenama, glumac Vladimir Jokanović 50 godina kao i glumica i rediteljica Kaća Dorić, Muharem Osmić, glumac iz Tuzle obilježava 40 godina ...

A da nije, kao što reče Duranović, "bilo šta je bilo" i ovaj pozorišni festival obilježio bi 40 godina postojanja.

Pokrenute 1970. godine, Igre su se u kontinuitetu održavale do 1990. Uz veliki napor obnovljene su 2003. godine.

Duranović je istakao da nije bilo lako ni obnoviti, a ni održavati Igre, koje će iduće godine obilježiti 30 godina postojanja.

Potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mičić rekla je da je ovo neko čudno vrijeme u kojem kultura i ostale vrijednosti nisu prepoznati ni podržavani.

Ipak, kako je istakla, održavaju se pozorišni susreti, pozorišta rade kao iz inata.

"Pozorište i glumac su neuništivi", rekla je Mičić, naglašavajući da to vrijedi i za ostale umjetnosti, ali da je pozorišna specifična na svoj način.

Na kraju je potpredsjednica Federacije poželjela da političari budu popularni kao glumci, a da glumci budu plaćeni kao političari.

Načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnić rekao je da je Jajce grad koji svoja blaga djeli sa prijateljima. A u jajajčko blago spadaju i Pozorišne igre Bosne i Hercegovine.

Vlado Jokanović, glumac koji ove godine obilježava 50 godina na daskama koje život znače, ovogodišnji je čuvar ključeva grada Jajca.

Jokanović je podsjetio na nekadašnji sjaj Pozorišnih igara u Jajcu, na činjenicu da su one bila istinska verifikacija uspješnosti tetara. Danas za to, kako je rekao, ne postoje prije svega materijalni uslovi, ali postoji volja i ulažu se veliki napori.

Igre u Jajcu, kako je rekao Jokanović, opstaju uz podršku bh. teatara, uz podršku jajačke publike, uz podršku Općine Jajce.

"Neka živi tetaar, neka žive Igre, neka živi grad Jajce" rekao je na kraju Jokanović.

Neposredno prije ceremonije otvaranja Pozorišnih igara upriličeno je predstavjanje monografije "Ivica Šarić od Kraljeve Sutjeske do pozornica svijeta" autora Gradimira Gojera, a otvorena je i izložba fotografija koja svjedoči o sveprisutnosti na svjetskim opernim scenama ovog umjetnika.

Prva u nizu predstava na ovogodišnjim Pozorišnim igrama je predstava Tetatra Kabare iz Tuzle "Totovi" u režiji Gorana Damjanca.