London
0

Otvorena velika retrospektivna izložba Jannisa Kounellisa

FENA
Jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi i autor instalacije "Vrata Sarajeva" u sarajevskoj Vijećnici Jannis Kounellis otvorio je ovog vikenda spektakularnu retrospektivnu izložbu u Londonu.

Prema kritičaru britanskog "Guardiana", ta iznimno značajna izložba ocijenjena je kao elegija industrijskih razmjera koja spada u red monumentalnih radova umjetnika, među kojima je i njegova instalacija u sarajevskoj Vijećnici, saopćeno je iz Ars Aevia.

Kounellisovo djelovanje kao jednog od utemeljitelja pravca Arte Povera velikim slovima je upisano u historiju savremene umjetnosti.

Već od svoje prve velike izložbe "Alfabet", 1960. godine u Rimu, on mijenja slikarsko platno za čelik, koristi elemente kao što su vatra, zemlja, ugalj, vuna, biljke te žive i uginule životinje.

Njegovo najpoznatije djelo je "Senza titolo" iz 1969. godine kada umjetnik uvodi 12 živih konja u rimsku galeriju L'Attico i pretvara je u štalu.

Kroz sve njegove naredne razvojne faze, Kounellis gradi osebujan opus koji nikada nije dvodimenzionalan, nego predstavlja integrirane raznovrsne likovne forme koje u interakciji daju potpuno novi doživljaj pojedinih elementa, slika, skulptura, muzike, teatra ili poezija.

Ekskluzivno za londonsku galeriju "Ambika P3" Kounellis je pripremio niz novih djela koristeći jedinstven prostor galerije i njene zidove kao svoje platno. Ta je galerija bivša betonska hala površine od 1.300 kvadratnih metara.

Ova izložba zaokružuje posljednju fazu intenzivnog izlaganja Kounellisa, nakon niza samostalnih izložbi u Heart Hering Muzeju savremene umjetnosti u Danskoj (2009.), u Fondaciji Caixa Galicia, Santiago de Compostela u Španiji (2008.), Neue Nationalgalerie u Berlinu u Njemačkoj (2007.).

Jannis Kounellis jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi za Muzej savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.

On je 2004. u sarajevskoj Vijećnici realizirao svoju monumentalnu instalaciju "Vrata Sarajeva" koju je tada vidjelo više od 20.000 posjetilaca.

Promotivni materijal londonske izložbe uključuje reprodukciju četiriju najznačajnijih Kounellisova djela - rimske "Konje", instalaciju s visećim ormarima u Napulju, postavku u rodnom Pireju i "Vrata Sarajeva", čime njegovo sarajevsko djelo definitivno ulazi u najznačajnije fakte historije savremene svjetske umjetnosti.