Collegium artisticum
0

VIDEO / Otvorena tradicionalna izložba radova članova ULUBiH-a, ULUPUBiH-a i AABiH-a

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen otvorio je u utorak navečer u galeriji "Collegium artisticum" izložbu radova članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja primijenjenih umjetnika BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH) koja se, od 1975. godine, tradicionalno organizira u povodu 6. aprila - Dana Grada Sarajeva.

Izložba je okupila 200 umjetnika i isto toliko njihovih umjetničkih dijela, iz čitave Bosne i Hercegovine.

"Čestitam umjetnicima na njihovim ostvarenjima. Umjetnost ono što spaja ljude širom svijeta, a mi se možemo ponositi našim stvaraocima", kazao je Behmen.

U okviru ceremonije otvorenja izložbe, uručene su i nagrade najuspješnijim umjetnicima iz sva tri bh. udruženja.

Žiri ULUBiH-a u sastavu Siniša Vidaković, Nermin Delić i Eugen Borkovski odlučili su da Grand prix ULUBiH-a pripadne Lejli Ćehajić za djelo "Neke ptice nikad ne polete". Ćehajić je nagradu u vidu bronzane skulpture i diplome primila od dr. hist. umj. Siniše Vidakovića koji je istakao da je odluka o Grand prixu bila jednoglasna.

"Rad je eksplicitan i sastoji se od fotografije i skulptura što sve zajedno čini cjelinu koja prikazuje mjesto na kojem se spajaju dva carstva - Istočno i Zapadno", pojasnila je Ćehajić.

ULUBiH je nagradio: u kategoriji slikarstva Andrijanu Mlinarević Cvetković, grafika Renata Papišta, skulptura Enes Sivac, crtež Ivana Ćavar i novi medij Adnan Jasika.

Žiri ULUPUBiH-a u sastavu Ognjenka Finci, Bojan Hadžihalilović i Stjepan Roš dodijelio je nagrade u osam kategorija: dizajn knjige - Amila Handžić, pozorišni plakat - Enes Huseinčehajić, angažovani plakat - Dalida Karić Hadžiahmetović, scenografija za film - Sanda Popovac, tekstil dizajn - Amila Smajović-Pozder, keramika - Tatjana Kovačević, klasična crno-bijela fotografija - Dušan Kecman te umjetnička fotografija - Almir Zrno.

Grand prix AABiH-a, po izboru žirija u sastavu Ognjenka Finci, Rajko Mandić i Srđa Hrisafović, zaslužno su ponijeli Sanja Galić Grozdanić za Importanne Centar u Sarajevu. Njima je uručenja bronzana skulptura te novčana nagrada u iznosu od 1.500 eura.

Nagrađeni su još Tanja Dimitrijević Roš i Stjepan Roš za projekt Centar pošta i Telecom Mostar (nagrada za realizaciju) te Feđa Hadžibegović, Vedad Kasumagić, Eldin Kozić, Ervin Prašljivić i Emir Ramović za rad Marine Research Center, Bali, Indonesia (nagrada za ideju).

Svim nagrađenim naknadno će biti uručene i novčane nagrade koje su obezbijedili Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izložba je okupila veliki broj zaljubljenika umjetnosti, ličnosti iz političkog i javnog života Sarajeva i BiH koji su sa zanimanjem pregledali nova ostvarenja istaknutih bh. umjetnika.