{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena tradicionalna izložba "Collegium Artisticum 2009"

F
6.4.2009. u 22:40
0
0
Otvorena tradicionalna izložba "Collegium Artisticum 2009"
0
Otvorena tradicionalna izložba "Collegium Artisticum 2009"
Tradicionalna godišnja izložba "Collegium Artisticum 2009" otvorena je večeras u istoimenoj galeriji u organizaciji triju strukovnih udruženja - Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH), Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) i Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera BiH (ULUPUBiH), a kao i svake godine posvećena je 6. aprilu, Danu grada Sarajeva. Iznimno posjećenu izložbu koja je ponudila više od 200 radova od 180 umjetnika sva tri udruženja otvorio je premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, istaknuvši da je sretan što umjetnici dolaze iz svih krajeva BiH.
"To mi daje snažan osjećaj da je i kroz ovakvu izložbu dijalog moguć te da u njemu možemo opstati svi. Ova izložba ujedno govori i o našoj budućnosti, jer je ona potvrda da Evropi i u ovoj oblasti imamo šta ponuditi", kazao je Mehmedić.

Posjetioce je pozdravio i direktor Gradske galerije "Collegium Artisticum" Strajo Krsmanović, pozvavši sve da uživaju u izloženim radovima, a članove stručnih žirija da uruče tradicionalne nagrade "Collegium Artisticum 2009".

Asocijacija arhitekata u BiH dodijela je tri nagrade, uz odluku da ove godine neće dodijeliti nagradu Grand Prix.

Nagradu za ideju dobio je Adnan Pašić za projekt "Osnovna škola Šip - Sarajevo", dok je dvije nagrade - Nagradu za realizaciju i Nagradu za realizirani enterijer osvojila Vedina Babahmetović za "Franšizni centar BiH - Vitez".

Uz Grand Prix Hamzaliji Mušiću za slikarski rad u akriliku i ulju pod nazivom "Enterijer", ULUBiH je dodijelio još šest nagrada, bez one za vajarstvo.

Andrijana Mlinarević-Cvetković tako je nagrađena u sekciji crteža za radove pod nazivom "Igra", Ivana Ćavar osvojila je nagradu za klasične crteže i radove "Jutro i kiša", Salim Obralić nagrađen je u sekciji grafike za rad "Prostor", u sekciji slikarstvo nagrađeni su Izet Alečković za rad u akriliku "Lijevo" te Naida Oruč za radove "Salamander i žabac", dok je Ameli Hadžimejlić dodijeljena nagrada u sekciji novi mediji za rad "Zikr".

Grand Prix ULUPUBiH dodijelio je Naidi Begeta za rad "Stripe up yourself" te još pet nagrada u različitim kategorijama.

Nagradu za plakat tako je dobio Bojan Mustur za projekt Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, Nagradu za kalendar Amra Zulfikarpašić za kalendar "Bosnalijeka", Almin Zrno osvojio je Nagradu za fotografiju i rad "Par/08", Amila Smajović Nagradu za tapiseriju i rad "Zapis o zemlji" te Aida Glamočak Nagradu za zidnu dekoraciju i rad "Interrupted stories – Story No 1".

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i sporta KS, a dodjelu Grand Prixa Grad Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: