Kultura
0

Otvorena tradicionalna godišnja izložba umjetničkih udruženja

FENA
U Gradskoj galeriji Collegium Artisticum sinoć je otvorena tradicionalna godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja umjetnika primjenjenih umjetnosti i Asocijacije arhitekata.

Izložbu je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović koji je ovom prilikom istakao da se u BIH bilježava 100 godina od prve likovne izložbe.

On je također istakao značaj kontinuiteta i tradicije kada je riječ o izložbi umjetničkih udruženja, te građanima Sarajeva čestitao 6. april - Dan oslobođenja Sarajeva.

Kada je riječ o nagradama Udruženja umjetnika primjenjenih umjetnosti nagrada za modu pripala je Ljiljani Šaković, za scenografiju Sandi Popovac, fotografiju Alminu Zrni, specijalna nagrada Omeru Halihodžiću, a Gran pri ovog udruženja pripao je Anuru Hadžiomerspahiću.

Nagrada za crtež Udruženja likovnih umjetnika pripala je Ameru Bašiću i Mensudu Keči, za grafiku Mustafi Skopljaku, za instalaciju Radetu Tadiću, za slikarstvo Zvezdani Veselinović, skulpturu Bošku Kućanskom, dok Gran pri ovog udruženja nije uručen.

Asocijacija arhitekata nagradila je slijdeće autore i projekte: Nagrada za ideju pripala je Huseinu Dropiču (saradnici Mehmed Dropić, Selma Hajrić, Nenad Kovačević) za Centar za srce u Tuzli. Nagrada za reaalizaciju pripala je Amiru Vuku-Zecu koautor Kenan Brčkalija (saradnici Danijela Blažević, Aldin Jejna majstor Mumin) za Džamiju u selu Ostojići, Bjelašnica. Nagrada za enterijere pripala je Amiru Vuku za kafe Trendy u Podgorici - saradnici Kenan Brčkalija, Damir Tatlić.Grand Prix pripao je Sanji Galić Grozdanić i Igoru Grozdaniću sa saradnicima Edin Avdibegović, Hasnija Kazić i Jasmina Topčagić za "Centralni sadržaj Bjelašnica II", a specijalno priznanje Alenu Jašareviću za Islamski forum Pentzberg Njemačka.

Ove godine radove su izložila 183 člana ovih udruženja.

Na izložbi tradicionalno nazvanoj Colegium Artistikum predstavljeni su radovi koji predstavljaju presjek dostignuća u ove tri umjetničke oblasti u protekloj godini.

Inače, tradicija kolektivnog izlaganja traje više od 30 godina, odnosno od 1975. godine, a ovom smotrom je i otvoren sadašnji izložbeni prostor Collegiuma.