Kultura
158

Otvorena šesta klupska izložba fotografija Foto-video kluba "Valter"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba fotografija članova Foto-video kluba “Valter” otvorena je sinoć u sarajevskoj galeriji BlackBOX.

Na šestoj klupskoj izložbi predstavljeno je 30 radova 15 autora, koje čine godišnji presjek angažmana ovog kluba.

Kako je Feni kazao predsjednik Foto-video kluba Valter Muhamed Borović, radi se o postavci nastaloj nakon provođenja internog konkursa na koji je bilo prijavljeno 90 fotografija.

Po njegovim riječima, izbor fotografija izvršio je Ozren Božanović, član Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP) s titulom Artist FIAP, te kandidat majstora fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH.

Izložba je koncipirana tematski, s motivima iz prirode i refleksijama, kao okvirom za promišljanje i autorska ostvarenja.

Borović podsjeća da je “Valter” tokom sedmogodišnjeg postojanja zabilježio značajne rezultate, te da se predstavio putem velikog broja izložbi, fotosafarija, međunarodnih gostovanja, a u 2014. godini proglašen je drugim najaktivnijim fotoklubom u BiH.

Plan ovog kluba za narednu godinu jeste organiziranje međunarodne izložbe, te fotosafarija u glavnom gradu BiH, kao i određenih humanitarnih događaja.

Izložba u BlackBOX galeriji je, istovremeno, bila i prilika za dodjelu nagrada i određenih zvanja autorima, koji su tokom prethodnih izložbi sakupili određen broj bodova kao priznanje za vlastiti umjetnički angažman.

Autori predstavljenih fotografija su: Admir Dervišević, Alma Mujanović, Edis Halimanović, Edis Muratović, Eldin Hasanagić, Haris Kurić, Kenan Spaho, Mehmed Skopljak, Mirna Dervišević, Srđan Dunđerović, Muhamed Borović, Selma Hašimbegović, Senad Tahmaz, Sulejman Omerbašić i Zenir Šuko.

Prve tri nagrade pripale su Eldinu Hasanagiću, Srđanu Dunđeroviću i Admiru Derviševiću.