U Galeriji "Aluminij"
0

Otvorena retrospektivna izložba mostarskog kipara Florijana Mićkovića

FENA
U povodu pedeset godina umjetničkog djelovanja večeras je u Galeriji "Aluminij" otvorena retrospektivna izložba akademskoga kipara Florijana Mićkovića.

Otvarajući izložbu, povjesničar umjetnosti Anđelko Zelenika, koji je otvorio i prvu samostalnu Mićkovićevu izložbu 1962. godine, kazao je kako Mićković pripada generaciji iznimno uspješnih likovnih umjetnika koja je sedamdesetih godina prošloga stoljeća dala značajan doprinos razvoju likovne umjetnosti u BiH.

Zelenika je dodao kako je veliki šok za Mićkovića predstavljao gubitak ateljea s njegovim radovima u požaru u ratnoj 1992. godinu, a u ratu je uništeno i dosta njegovih radova koji su krasili javne površine parkova i trgova, škola i drugih ustanova.

Na retrospektivnoj izložbi predstavljen je presjek Mićkovićevih radova od portreta značajnih ljudi Mostara i okolice s početka njegove karijere, preko radova sakralne tematike do novijih apstraktnih radova.

Florijan Mićković rođen je u Mostaru 1935. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1962. u klasi profesora Antuna Augustinčića. Član je Udruge likovnih umjetnika Hrvatske i Udruge likovnih umjetnika BiH te dobitnikom više nagrada i priznanja.

Dobro znan likovnoj publici, Mićković je visoko cijenjen i među kritičarima te o njegovu djelu akademik Tonko Maroević, među ostalim, zapisuje kako je ostvario opus neosporne trajnosti suvremene tradicije i predstavlja jednu od karika suvremenoga hrvatskog kiparstva.

Izlagao je u većini europskih zemalja, potom u SAD-u i u Kanadi, a danas, kao samostalni umjetnik, živi i radi u Mostaru i Međugorju.

Izložba će biti otvorena tri tjedna.