Sarajevo
75

Otvorena Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa

FENA
Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

"Značaj ove konferencije u kontekstu zaštite ali i uključivanja pisanog naslijeđa u tokove kulturne promocije naše zajednice je opravdan. Dozvolite mi da istaknem spremnost Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da odgovorno i pravovremeno podržava ovakve inicijative na domaćem i međunarodnom planu. Pisano naslijeđe je zajedničko dobro različitih kultura u svijetu. Ono nas povezuje i čini bližima", rekao je uime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića savjetnik za kulturu Amel Suljović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Učesnicima je naglasio da je potrebna bolja koordinacija između arhiva, biblioteka, muzeja te drugih institucija koje čuvaju pisano naslijeđe, kao i činjenicu da je "vrijedno kulturno naslijeđe zatvoreno u brojnim našim institucijama i najčešće koristi isključivo onima koji se profesionalno bave takvim temama, dok šira javnost o tome ne zna gotovo ništa".

Iz tog razloga doprinos u održavanju ove konferencije vidi i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić jer je, kako kaže, namjera da se unaprijedi proces prikupljanja, čuvanja i zaštite pisanog naslijeđa.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Svjesni odgovornosti čuvanja i zaštite ovog pisanog naslijeđa odlučili smo uz podršku velikog broja institucija podijeliti iskustva stjecana desetljećima iz ove oblasti", rekao je Lavić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ukazao je da čuvanje kulturne baštine nije samo obaveza konzervatora i restauratora ili stručnjaka iz oblasti kulture već i "obaveza svih nas koji cijenimo prošlost i prepoznajemo tradiciju, povijest i kulturu kao izvorišta učenja za dostojanstveniji hod budućnosti".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zbog toga se, po njegovim riječima, zaštita pisanog naslijeđa čini posebno značajnom.

"Čuvajući naslijeđe osvješćujemo odgovornost za budućnost za generacije koje će tek doći i obavezu da preuzeto unaprijedimo i prenosimo dalje, umjesto da za sobom spaljujemo mostove. Ovakvi skupovi prilika su za takve iskorake. Svi napori i aktivnosti na planu stručnog i naučnog rada na zaštiti i očuvanju kulturnog naslijeđa u islamskoj zajednici BiH uvijek će imati zagovornika i partnera", poručio je Kavazović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Radni dio konferencije počinje sutra održavanjem četiri sesije u okviru kojih će svoja iskustva i metode u zaštiti i restauraciji rukopisa, knjiga i drugih bibliotečkih materijala predstaviti učesnici iz Hrvatske, Srbije, Indije, Italije i drugih zemalja.