Konjic
3

Otvorena obnovljena stara Kamena ćuprija

FENA
Stara Kamena ćuprija u Konjicu (Foto: Sarajevo-x.com)
Stara Kamena ćuprija u Konjicu (Foto: Sarajevo-x.com)
Otvaranje stare Kamene ćuprije, večeras u 21. 30 sati, bila je završna, centralna svečanost, organizovana povodom 16. juna, Dana općine.

Obnovljenu Kamenu ćupriju, otkrivanjem tariha, otvorili su Emir Bubalo, načelnik Općine i Faruk Čelik, ministar Turske uprave za međunarodnu saradnju, razvoj i vjerska pitanja. Svečanosti u Konjicu prisustvovali su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, ministri u Vladi FBiH Safet Omerović i Edin Mušić, predsjednik Vlade HNK /Ž Srećko Boras sa saradnicima, visoki gosti privrednog, kulturnog i političkog života BiH, te mnogobrojni gosti iz Turske i drugih država.

U programu otvaranja učestvovalo je preko 1.500 izvođača, koji su predstavili «razglednicu» starog i novog Konjica, a sve uz podršku turskog - osmanlijskog orkestra «Mehteran» i derviša iz Konje. U programu su učestvovali i učenici konjičkih škola, članovi folklora, vokalnog ansambla Rezonanca, Hora «Sejfulah», sa 50 čamaca predstavili su se članovi rafting klubova, učešće su uzeli golubari, tavlaši, fly – fishing, afirmisani solisti zabavne i narodne muzike iz Konjica, Irina Kapetanović, Amra Halebić, Alma Subašić, Suana Muhibić, Berin Buturović, Ezad Habibija i drugi.Svečanost je završena vatrometom i pjesmom.

Sredstva za obnovu Ćuprije u iznosu od 2.756.000 eura obezbijedili su Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj i Općina Konjic.

Kamena ćuprija sagrađena je 1682. godine za vrijeme vladavine 19. sultana Osmanskog carstva Mehmeda IV (1648. – 1687.). Ćuprija je porušena prilikom povlačenja njemačke vojske 3. marta1945. godine, a restauraciju je izvršila Republika Turska nakon potpisivanja protokola između Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), Općine Konjic i Uprave za ceste pri Ministarstvu prometa Republike Turske.

Kamen temeljac za obnovu postavljen je 12. maja 2006. godine, a obnovljena je za četiri godine. Njena dužina je 86,20 metara, širina 5,35 metara i ima šest lukova. U gradnju je utrošeno oko 900 metara kubnih kamena, 10.200 klamfi i 10.000 kilograma olova.