{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena nova teatarska sezona u prilagođenom Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
11.9.2018. u 20:51
313
12
Otvorena nova teatarska sezona u prilagođenom Pozorištu mladih Sarajevo
313
Rekonstruirano Pozorište mladih Sarajevo obilježilo je početak nove teatarske sezone otvorenjem prilagođenog pozorišta za osobe sa invaliditetom i premijernim izvođenjem inkluzivne predstave Svirala.
Predstava je rađena u koprodukciji u okviru projekta Kultura pripada i meni, čiji se završetak očekuje u decembru ove godine. Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na projektu Kultura pripada i meni između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH“ i Pozorišta mladih Sarajevo u martu ove godine, krajem avgusta je završena rekonstrukcija Velike sale, te radovi na adaptaciji pozorišnih fotelja, prilaza, foajea, ulaza u zgradu pozorišta, kabina, toaleta i garderoba.

U narednom periodu očekuje se produkciono i estetsko prilagođenje umjetničkih izvedbi u Pozorištu mladih Sarajevo. Projekat je za Pozorište mladih Sarajevo finansiralo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a za Udruženje Vlada Švicarske.

Predstava Svirala, prema tekstu Ahmeta Hromadžića, u režiji Alene Džebo, adaptirana je i za osobe sa invaliditetom, a u njoj igraju djeca sa poteškoćama.

"Ovo je naš dokaz da smo mi za pravu, a ne deklarativnu inkluziju. Projekat je od značaja ne samo za kulturu, već i mlade, edukaciju i zdravije društvo u cjelini", istakao je ministar Mirvad Kurić, čije je ministarstvo finansiralo ovaj projekt.


“Za inicijativu, ideju i finansijsku podršku ovom projektu zaslužan je ministar Mirvad Kurić. U skladu sa našim estetskim diskursom i repertoarskom politikom, trudimo se da pokažemo da kultura ne treba da poznaje granice ili ograničenja", istakla je Prof. Dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

"Ovaj projekat je od iznimne važnosti. Potpuno smo prilagodili jedno pozorište, primjenjujući EU standarde koji su ga učinile jedinstvenim u regiji. Pokazali smo model kojim se sve javne ustanove u kulturi moraju okrenuti i šire razmišljati o svojoj publici", navela je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja.

Projekat Kultura pripada i meni, obezbjeđuje ispunjenje osnovnog od ljudskih prava – pravo na pristupačnost.

Pristup, kretanje i učestvovanje u izvodjačkoj umjetnosti dostupni su svima kroz infrastrukturalno-tehničku audio-informativnu i vizuelno-komunikacijsku adaptaciju i rekonstrukciju. Pozorište mladih Sarajevo je prva institucija kulture koja je osigurala pristupačnost po svjetskim i domaćim standardima.

Završetkom druge faze radova – infrastrukturalne razumne prilagodbe Pozorišta, svečano se otvara prilagođeno pozorište i najavljuje nova faza radova na prilagođenju izvođačkih i audio-vizuenih umjetničkih ostvarenja u produkcijskom i vizuelno-komunikacijskom pogledu, te edukaciji umjetničkog ansambla za estetsko prilagođenje repertoarskih predstava na kome će se raditi u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: