Collegium artisticum
190

Otvorena najveća izložba bh. likovnih umjetnika i arhitekata

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Uz prisustvo zvaničnika i skoro hiljadu posjetilaca, u Gradskoj galeriji Collegium artisticum 5. aprila u 20:00 sati svečano je otvorena najveća izložba bh. likovnih umjetnika i arhitekata, tradicionalna šestoaprilska izložba.

O značaju i nužnosti njenog održavanja u ime galerije je govorila kustosica Sanela Nuhanović, a u ime ULUPUBIH-a prisutne je pozdravila Amila Smajović, predsjednica udruženja, koja je istakla da je povod izložbi naša antifašistička prošlost te da umjetnici pripadaju onima koji promovišu i prepoznaju univerzalne vrijednosti civilizacije.

U ime zvaničnika govorio je Abdulah Skaka, gradonačenik Sarajeva, podsjetivši da je ova izložba važna u obilježavanju 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva. Ministar kulture i sporta kantona Sarajevo Mirvad Kurić je istakao da Kanton Sarajevo podržava kontinuirane napore likovnih udruženja koja njeguju kolektivni nastup u prezentaciji.

Izložba se održava uz velike napore organizatora, s obirom na činjenicu da je Javna ustanova Collegium artisticum već duže vrijeme u neizvjesnom statusu.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade Collegium artisticum radovima koje je žiri svakog pojedinačnog udruženja ocijenio najboljim.