Mostar
0

Otvorena "Mostarska liska" posvećena Žanu Maroltu

FENA
Šerif Aljić (Foto: RTM)
Šerif Aljić (Foto: RTM)
Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2010" (posvećen glumcu Žanu Maroltu) otvoren je u srijedu navečer u Narodnom pozorištu Mostar i trajat do 27. aprila.

"Mostarsku lisku" otvorio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i predsjednik stručnog žirija festivala Emir Hadžihafizbegović, koji je, uz ostalo, kazao kako je ovaj festival privilegija jer Mostarci imaju priliku da se sklone u pozorište od "destruiranog ambijenta u kojemu, nažalost, živimo".

"Misija je teatra oplemenjivanje ljudi. Nadam se da ćemo se svi u vrijeme trajanja ovog festivala oplemeniti i postati bolji jer teatar jest ona kulturološka, fenomenološka stvar koja nas na neki način potpuno odvoji od destruirane rampe koju smo svi zajedno prešli kad smo ušli u teatar", kazao je Hadžihafizbegović.

Prisutnima se obratio i direktor Narodnog pozorišta Šerif Aljić. On je zahvalio svima koji su pomogli u organiziranju i održavanja festivala te poželio publici istinsko uživanje u njegovom programu.

Nakon otvaranje festivala, Narodno pozorište Mostar izvelo je predstavu autora Velimira Stojanovića "Nije čovjek ko ne umre", a u čast glumcu i reditelju te predstave iz 1997. godine Zoranu Bečiću.

Večeras u 20 sati na programu festivala bit će predstava "Građanski plemić", redatelja Laryja Zappia u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.