Goražde
0

Otvorena manifestacija posvećena Isaku Samokovliji

FENA
Goražde (Foto: Goražde-x.com)
Goražde (Foto: Goražde-x.com)
Polaganjem cvijeća na grob Isaka Samokovlije danas je u Goraždu započela manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom”.

Direktor Centra za kulturu Goražde Hamdo Sijerčić ističe da je ova maifestacija koja se u postratnom vremenu održava šesti put prevazišla svoj manifescaioni oblik i postala sastavni dio kulture, te da se zbivanja vezana za nju dešavaju tokom čitave godine.

Tokom manifestacije predviđeni su razni programi poput nagrađivanja djela učenika osnovnih škola, izložba "Sunce nad Drinom", Izložba posvećena životu i djelu Isaka Samokovlije u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BIH, a u septembru bi se u Sarajevu trebao održati okrugli sto posvećen stvaralaštvu ovog književnika.

Manifestacija će se odvijati u Goraždu, Fojnici i Sarajevu.

Kao ciljeve manifestacije koji su dugoročni i za koje treba veće potpora Sijerčić navodi i izdavanje izabranih djela Isaka Samokovlije, te ponovno uspostavjanje nagrade "Isak Samokovlija".

Manifestacija s imenom Isak Samokovlija do 1992. godine održavala se u zajedničkoj organizaciji Goražda s Međurepubličkom zajednicom kulture u Pljevljima. Ovogodišnjom manifestacijom obilježava se 121 godina od rođenja i 55. godina od smrti Isaka Samokovlije.

Isak Smokovlija je rođen 3. septembra 1889. godine u Goraždu gdje je proveo i dio djetinjstva. Stvaralački radni vijek proveo je kao ljekar od 1921. do 1925. u Fojnici.

U Sarajevu je živio sve do svoje smrti 15. januara 1955. godine. Mjesto rođenja i mladosti Goražde i mjesto stvaralačkog rada Fojnica, kao i Sarajevo, predstavljaju sponu tri grada, koji zajedničkom organizacijom ove kulturne manifestacie oživljavaju sjećanje na Isaka Samokovliju.