Sarajevo
0

Otvorena manifestacija Dani evropskog naslijeđa

FENA
Okruglim stolom posvećenom zaštiti i promociji nematerijalnih kulturnih dobara BiH i provedbi Konvencije o zaštiti te baštine u BiH, danas je u Domu mladih Centar Skenderija otvorena manifestacija Dani evropskog naslijeđa.

Dvodnevnu manifestaciju prvi put ugošćuje Sarajevo jer je dosadašnjih dvanaest izdanja održano u gradovima u cijeloj BiH. Organizira je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

U radu skupa učestvuje 30-ak stručnjaka iz BiH i zemalja regije, čiji se rad dotiče nematerijalne i uopće kulturne baštine.

Cilj je razmijeniti iskustva u ovoj oblasti, ukazati na opasnosti koje prijete uništavanju ili nestajanju te vrste kulturne baštine, kao i analizirati stepen provedbe Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine, čiji je BiH potpisnik.

Učesnike skupa uvodnim je riječima pozdravila direktorica Federalnog zavoda za zaštitu spomenika pri resornom ministarstvu Lidija Mićić, naglasivši da postojeću zakonsku regulativu u toj oblasti treba urediti i prilagoditi evropskim standardima.

Kazala je da nematerijalnu baštinu čine prakse, predstave, izrazi, znanja i vještine te predmeti i kulturne lokacije koje se odnose na nju.

Ona očekuje da cilj i rezultat današnjeg skupa treba biti donošenje preliminarne liste nematerijalne baštine BiH, koja bi se kao takva mogla inicirati za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a i time zaštitila kao dio bh. identiteta i specifični brend.

O spomenutoj, ali i drugim konvencijama koje tretiraju zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, govorila je bivša direktorica Muzeja Sarajeva Mevlida Serdarević. Naglasila je da mnoge od njih nisu ni u minimumu poštovane u BiH tokom proteklog rata, ali ni u zemljama bivše Jugoslavije.

Stručni pristup kriterijima valorizacije te njena ujednačenost kod pojedinih grupa materijalnog i nematerijalnog naslijeđa, precizne analize i timski rad kompetentnih stručnjaka, kao i dokumentiranje i istraživanje, navela je kao ključnu putanju u planskoj zaštiti kulturne baštine BiH.

Serdarević je upozorila da je baština izložena konstantnim promjenama i nestajanju usljed različitih globalnih pojava, što ukazuje na nužnost njene hitne i sistemske zaštite.

U okviru manifestacije danas će u Domu mladih biti otvorena i izložba "Stari zanati, običaji iz mog kraja", gdje će posjetioci moći steći uvid u proces nastajanja mnogih starih zanata karakterističnih za pojedine krajeve BiH.

Na prigodnoj će svečanosti u večernjim satima biti uručene i Povelje za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ove je godine Federalno ministarstvo kulture i sporta odabralo sedam zaslužnih pojedinaca i institucija.