Kultura
0

Otvorena Mala galerija Muzeja Sarajeva

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Svečano otvaranje Male galerije Muzeja Sarajeva upriličeno je večeras u prostoru Brusa-bezistana.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević navela je da Muzej ovom prilikom predstavlja dva nova izložbena prostora.

To su dva vanjska portala okrenuta prema ulicama Kundurdžiluk i Veliki čurčiluk u koje su postavljene male prigodne izložbe. Na ovaj način ujedno se skreće i pažnja na Muzej.

Mala galerija nalazi se u jednoj od dosadašnjih pomoćnih prostorija, a u njoj će, kako je rekla, Madžerević, biti prezentirana umjetnička kolekcija Muzeja Sarajeva. Riječ je o kolekciji koja broji više od 1000 eksponata i koja će ovako bar biti dostupna javnosti.

Historičarka umjetnosti Meliha Husedžinović osvrnula se na značaj kolekcije. Ujedno je govorila i o poteškoćama koje proizlaze iz toga što je Muzej Sarajeva još uvijek podstanar. Husedžinović je rekla da postoje zadužbine, pokloni sarajevskoih slikara gradu slikara koje nemaju svoje mjesto jer Sarajevo nema kuću legata. Tako između ostalih mjesto nema ostavštna Behaudina Selmanovića, a ni Kenana Solakovića.

Husedžinović je istakla da je otvaranjem ove galerije Muzej dobio presladak izložbeni prostor u kojem će željeti da izlažu i savremeni bh. autori.

Javna ustanova Muzej Sarajeva je institucija koja 61 godinu prikuplja, baštini i izlaže predmete iz svakodnevnog života, arheološke nalaze, umjetnička djela s područja sarajevskog kantona.

Muzej svu baštinu prezentira kroz svoje stalne i povremene tematske izložbe, ali zbog nedostatka prostora muzejska bogata i izuzetno vrijedna umjetnička kolekcija nema svoje stalno mjesto na izložbama.

U Maloj galeriji bit će predstavljana umjetnička kolekcija, ali i manje tematske i gostujuće izložbe.

Ovom prilikom izloženi su neki od najznačajnijih eksponata iz umjetničke kolekcije.

Svečano otvaranje galerije uveličao je umjetnik Vanja Muhović sevdalinkama koje izvodi uz saz.