Srebrenik
3

Otvorena likovna kolonija 'Majevica 2009.'

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak, 8. juna, uz prisustvo gostiju i umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine svečano je otvorena Prva likovna kolonija Majevica 2009., na privatnom posjedu Svjetlana Bešića, nedaleko od Srebrenika.

Deset bosanskohercegovačkih slikara ovdje će provesti sedam dana u "likovnom suočavanju sa prirodom", kako je to kazao Bešić na otvaranju Kolonije.

Pod motom očuvanja ljepota planine Majevice i spoja umjetnosti i prirode, kao privatni projekat Kolonija je organizirana u atraktivnom ambijentu na 720 metara nadmorske visine, dajući likovnim umjetnicima izazov da se sjedine sa prirodom i njene ljepote prenesu na platna. Koloniju je proglasio otvorenom poznati sazlija doktor Hašim Muharemović ukazavši na činjenicu da se oko Staroga grada Srebrenika decenijama okupljaju umjetnici svih profila, crpeći motive sa nepresušnog izvora tradicije i povijesti ovih krajeva, u kojima su nekada stolovali i bosanski kraljevi.

Trećega dana trajanja Kolonije afirmiranim bh umjetnicima priključit će se i djeca iz srebreničkog vrtića, kako bi prve korake i poteze kistom učili upravo na Majevici.

"To je naš način da upravo mlade educiramo na vrijeme i ukažemo na važnost i značaj umjetnosti, pogotovo ako je ona u neraskidivoj vezi sa prirodom", kazao je Bešić. Organizator kolonije iskazao je namjeru da likovna kolonija Majevica 2009. dobije tradicionalni karakter.

Organizaciju likovne kolonije podržala je i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.