{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba "Žene borci Tuzle u NOR-u"

F
23.5.2015. u 16:38
29
15
Otvorena izložba "Žene borci Tuzle u NOR-u"
29
Izložba pod nazivom ”Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945” autorice Nataše Perić otvorena je danas u Tuzli, u saradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom ”Derviš Sušić” i Muzejom istočne Bosne, a uz pokroviteljstvo Grada Tuzla.


Autorica je naglasila da se učešće žena u Narodnooslobodilačkom ratu ogledalo kroz različite vidove aktivnosti u ilegalnom djelovanju ili direktno na borbenim linijama.

Velikom broju prisutnih posjetilaca obratio se i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, napominjući da je 1939. u Tuzli osnovan Aktiv žena čije su aktivistice poslužile kao inspiracija za izložbu.Pohvalio je prisustvo velikog broja mladih, istakavši da ne trebaju zaboraviti da su korijeni BiH u antifašizmu, posebno danas kada je u regionu aktuelno veličanje poklonika fašističkih režima.

U izradi izložbe i kataloga korištene su fotografije i dokumenti iz Zbirke Istorijskog odjeljenja JU Muzej istočne Bosne Tuzla, Zavičajne zbirke NUB-a "Derviš Sušić" i Spomen-knjiga poginulih tuzlanskih boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora 1941-1945, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Tuzla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: